Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
John Stoddart
database-id
3066


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :John Stoddart     (Man)
Leeftijd :41
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :No 4 Commando
Rang :Private.
Rol :Machinegeweerschutter
Operatie :Infatuate I
Opmerking :Royal Berkshire Regiment
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 1913Plaats:
Overlijdensdatum :01-11-1944    Plaats:Vlissingen
Begraven:Bergen op Zoom War Cemetery
Grafnummer:15-A-11
Eerste begraafplaats:Dokhaven (of: Oosterhaven). Grafnr. 1
Monument:
  • "Cross of Sacrifice", Bergen-op-Zoom War Cemetery, Ruyvenshoveweg, Bergen op Zoom.
  • Herdenkingsmonument/Roll of Honour "Uncle Beach", Oranjedijk, Vlissingen, elke naam wordt op een afzonderlijk plaatje vermeld.
Persoonlijk verhaal : John Stoddart

Stoddart was lid van de machinegeweer sectie. Tijdens de eerste dag van de operatie liggen ze onder zwaar vuur bij het Betje Wolfplein. De Duitsers kunnen het plein heel goed overzien beschieten het plein vanaf een mitrailleurnest op de tankmuur die op het plein is geplaatst. Vanuit de gebouwen schieten Duitse schutters ook op alles wat beweegt. Oversteken was levensgevaarlijk. De locatie kreeg later de bijnaam "Hellfire corner" of "Crossroads". Als de sectie onder dekking van een rookgordijn en ondersteunend Brenvuur is overgestoken blijkt dat men het statief voor het machinegeweer niet heeft meegenomen. Bij een poging dit statief op te halen wordt Stoddart dodelijk getroffen.

Infatuate I - Landing bij Vlissingen

Op 1 november vond de landing bij Vlissingen plaats. Vanuit het Slijkhaventje bij de Oranjemolen werd Vlissingen straat voor straat veroverd. Er vielen bij de gevechten behoorlijk wat slachtoffers. Uiteindelijk slaagde men erin de Duitsers tot overgave te dwingen. Het boek "De aanval op Vlissingen" van Edwin Tilroe geeft een goede beschrijving van deze actie.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id