Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Henry Donkin
database-id
3067


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Henry Donkin     (Man)
Leeftijd :40
Burgerlijke Status: Gehuwd met Annie Donkin
Ouders :Henry and Hannah Donkin;
Adres :Yorkshire
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :No 4 Commando, No 3 troop
Rang :Private
Operatie :Infatuate I
Opmerking :South Lancashire Regiment
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 1904Plaats:
Overlijdensdatum :01-11-1944    Plaats:Vlissingen
[No 4 Commando?]
Komt door een schotwond om het leven bij het schoonvegen van de sector 'Hove'
Begraven:Bergen op Zoom War Cemetery
Grafnummer:15-A-12
Eerste begraafplaats:Dokhaven (of: Oosterhaven). Grafnr. 2
Monument:
  • "Cross of Sacrifice", Bergen-op-Zoom War Cemetery, Ruyvenshoveweg, Bergen op Zoom.
  • Herdenkingsmonument/Roll of Honour "Uncle Beach", Oranjedijk, Vlissingen, elke naam wordt op een afzonderlijk plaatje vermeld.
Persoonlijk verhaal : Henry Donkin

Donkin sneuvelde tijdens de straatgevechten in Vlissingen. Onderweg naar hun doel genaamd Hove (de marine kazerne in Vlissingen die langs een straat lag), kwam de eenheid waar Donkin bij zat een groep van de vijand tegen.

Toen men door een steeg rende kwam men bij een rijtje kleine huizen. Daarachter lag wat leek op een garage, vlak bij de kazerne. Er zat een gat in de achtermuur van de garage en waardoor de groep één voor één de donkere garage binnenging. De voorste man kwam bij een deur en liep tegen een groep Duitsers aan die naast de muur van een bunker stonden. Die openden direct het vuur. Terwijl anderen terug gingen, stapte Donkin in de deuropening.

Met zijn korte gestalte stond hij stevig in de deuropening en met licht gebogen knieën begon hij methodisch met zijn Tommy gun van links naar rechts op de ongeveer vijftien Duitsers bij de bunker te schieten. Toen hij zijn wapen nog steeds schietend van rechts naar links bewoog, vuurde een Duitser, die door Donkin niet was geraakt, een snel schot af. Donkin werd in de keel geraakt en was op slag dood. Private Donkin was met 41 jaar de oudste van No 4 Commando. Hij was oud mijnwerker en vader van negen kinderen.

Infatuate I - Landing bij Vlissingen

Op 1 november vond de landing bij Vlissingen plaats. Vanuit het Slijkhaventje bij de Oranjemolen werd Vlissingen straat voor straat veroverd. Er vielen bij de gevechten behoorlijk wat slachtoffers. Uiteindelijk slaagde men erin de Duitsers tot overgave te dwingen. Het boek "De aanval op Vlissingen" van Edwin Tilroe geeft een goede beschrijving van deze actie.

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Jack Bakker

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id