Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Albert Hornberger
database-id
3114


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Albert Hornberger     (Man)
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Duits leger
Eenheid :
Rang :Mtr.I
Status :Onbekend
Geboortedatum : 13-02-1921Plaats:Bochum
Overlijdensdatum :30-07-1941    Plaats:Vlissingen
Begraven:Geen graflocatie bekend
Eerste begraafplaats:Noorderbegraafplaats. Begraven 31 juli 1941. Vak.3A.No.37.1diep
Persoonlijk verhaal : Albert Hornberger
Luchtaanval op Duitse Tanker Saarburg

Rond 9.15 uur in de morgen van 23 juli werd door een spitfire van No.91 squadron een Duits Konvooi in de buurt van Calais gespot. De RAF besloot dit konvooi bestaande uit de Duitse tanker Saarburg en 4 begeleidende schepen aan te vallen. De aanval zou worden uitgevoerd door zes Blenheims van No.21 squadron. Deze toestellen zouden worden beschermd door 12 Hurricanes van No.242 squadron. Omstreeks 14.00 uur verlieten de toestellen de basis.  

Het konvooi was op dat moment op weg naar de Wielingen (noordelijk van Zeebrugge in de Scheldemonding). Na de ontdekking door de Spitfire werd door de Duitsers actie ondernomen. De Admiral in den Niederlanden besloot om de drie vaartuigen van het
Hafenschutzflottille uit Vlissingen op te laten stomen om het escorte verder te versterken. Vanaf Belgisch grondgebied stegen op de basis Moorsele Messerschmitt’s van II./JG 26 opgestegen.

Tijdens de actie en de luchtgevechten verloren vijf Duitse militairen het leven en raakten meerdere mannen gewond. De Saarburg kreeg drie bomtreffers maar doordat deze bommen niet explodeerden bleef de schade beperkt. De doden vallen op de twee VP boten die door de jagers worden beschoten.  

De RAF verloor vier Blenheims waarbij 9 negen man het leven lieten en 3 mannen krijgsgevangen werden gemaakt. Het is onduidelijk of alle de toestellen door de jagers van JG26 werden neergehaald. Ze werden in ieder geval wel alle vier geclaimd:

  • 14.09 uur Blenheim geclaimd door Uffz. Alfred Barthel (5./JG 26)
  • 14.20 uur Blenheim geclaimd door Lt. Kosse (Staffelkapitän 5./JG 26)
  • 14.20 uur Blenheim geclaimd door Hptm. Adolph (Gruppenführer II./JG
    26)
  • 14.25 uur Blenheim geclaimd doorLt. Keller van Stab II./JG 26.
Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id