Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Jork Mikinjan
database-id
3440


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Jork Mikinjan     (Man)
Leeftijd :Onbekend
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Duits leger
Strijdkracht :Deutsche Heer
Eenheid :
Rang :Unteroffizier
Status :Onbekend
Geboortedatum : OnbekendPlaats:
Overlijdensdatum :08-12-1944    Plaats:Brouwershaven
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

 

 

Persoonlijk verhaal : Jork Mikinjan

Schouwen-Duiveland was in het laatste oorlogsjaar voor de bevoorrading afhankelijk van toevoer over de vaarwegen. Voor de begeleiding van transporten over de getijdewateren hadden de Duitsers een aantal schepen in beslag genomen, zoals sleepboten en vissersschepen. Een van de inbeslaggenomen vaartuigen was de veerboot ‘Zuidvliet’, gebouwd in 1914 door de Provinciale Stoomboot Diensten. De ‘Zuidvliet’ werd gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ingezet als transportschip. In december 1944 werd het schip ook ingezet voor het transport van de Tien van Renesse. Aan boord was een elfde slachtoffer aanwezig, de gedeserteerde Armeense soldaat Jork Mikinjan. Hij wist te ontsnappen aan het lot dat de andere tien te wachten stond, door van boord te springen. Daarna is echter nooit meer iets van Jork vernomen.

Bron: www.erfgoedzeeland.nl

10 verzetsmensen opgehangen bij Slot Moermond Renesse

Via de bedrijfstelefoon van de Provinciale Energie Maatschappij te Zierikzee werd in het geheim contact gehouden met de geallieerden. Op 6 december zou men een aantal onderduikers, waaronder een vlieger, een gedeserteerde soldaat en verzetslieden die nuttig zouden zijn voor de geallieerden, van het eiland afhalen. Dit liep mis en men keerde terug naar de onderduikadressen. De volgende dag volgde een nieuwe poging. Ook dit liep fout. De geallieerde patrouille die te laat arriveerde werd opgemerkt door de Duitsers. De 17 man die nog niet in veiligheid waren gebracht liepen tegen een gealarmeerde Duitse patrouille aan. 10 mannen waaronder de Armeense desserteur York werden na een vuurgevecht aangehouden terwijl 7 anderen uit handen van de Duitsers konden blijven. Gemeente secretaris Cees Lazonder raakte tijdens het vuurgevecht zwaar gewond. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd. De overige mannen werden de volgende dag met een boot naar Brouwershaven vervoerd. Op het schip zaten ook een 7-tal Armeense militairen die eerder die maand Duitse militairen hadden vermoord. De mannen werden van hen gescheiden. York, de Armeense militair vreesde het ergste. Hij kon zich losmaken van de reling waaraan hij was vastgebonden en sprong overboord. Diverse bronnen geven aan dat zijn vlucht geslaagd was maar omdat we een graf terugvinden lijkt het erop dat hij toch om het leven is gekomen. Via Ouddorp werden de gevangenen naar Middelharnis vervoerd en berecht. Alle 8 mannen werden veroordeeld tot de doodstraf. De 7 Armenen werden in Middelharnis voor het vuurpeleton gezet. Alleen hun voornamen zijn bekend: Grisha, Ruben, Walodja, Gora, Sascha, Meirapet en Mratschik. De eerste vijf waren ingenieur, Meirapet was student en Mratschik journalist. De doodstraf voor de 8 mannen werd op zondag 10 december voltrokken bij Slot Moermond in Renesse. Een andere ter dood veroordeelde I. van der Bijl, die met deze actie niets te maken had, werd eveneens opgehangen. De zwaar gewonde C. Lazonder overleed een dag later en werd vervolgens naast de anderen opgehangen. De lichamen moesten 24 uur blijven hangen en de familie plus 5 ingezetenen uit elke gemeente op Schouwen en Duiveland werden gedwongen langs de lichamen te lopen.

Bronnen
erfgoedzeeland.nl;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id