Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Johannes Martinus Aarts
database-id
3957


Militair

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Johannes Martinus Aarts     (Man)
Leeftijd :23
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Christiaan Aarts en Maria Smeulders
Adres :Schootsestraat 71
Eindhoven
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Hr.Ms. Hydra
Rang :Stoker-olieman 3e klasse
Status :DOW - Died of Wounds, Gestorven aan opgelopen verwondingen
Geboortedatum : 09-02-1917Plaats:Strijp
Overlijdensdatum :01-06-1940    Plaats:Zijpe a/b Hr.Ms. Hydra
Datum overlijdensakte is 01-06-1940, nummer 10, Oosterland; overleden bevonden.
Raakte dodelijk gewond als gevolg van beschieting Hr.Ms. Hydra.
Begraven:Militair Ereveld Grebbeberg, Grebbeweg, Rhenen,
Grafnummer:-9-22
Eerste begraafplaats:Alg begr, R.K. gedeelte, Oosterland, 01-06-1940.
Monument:
  • Het Nationale Legermonument, "Den vaderlandt ghetrouwe, blijf ick tot in den doot", Militair ereveld Grebbeberg, Grebbeweg, Rhenen.
  • Gedenkzuil, Militair ereveld Grebbeberg, Grebbeweg, Rhenen.
  • Oorlogs- en bevrijdingsmonument, Stadhuisplein, Eindhoven.
  • Provinciaal Gedenkteken "De Brabantse Soldaat", Oude Torenstraat, Waalre, op één van de rouwborden wordt de naam vermeld. 
Persoonlijk verhaal : Johannes Martinus Aarts

Zijn lichaam aan boord van het verlaten schip wordt op vrijdag 31-05-1940 geborgen en begraven op de Algemene Begraafplaats van Oosterland, in speciaal voor hem katholiek gewijde grond.

Bron: brabantsegesneuvelden.nl

Herbegraven op R.K. begraafplaats St. Trudo, Strijpsestraat, Eindhoven op 29-06-1940, klas 3, rij 13, nummer 1. In 1975 overgebracht naar Militair Ereveld Grebbeberg, Grebbeweg, Rhenen.

Beschieting Hydra

 

De mijnenlegger Hr.Ms. Hydra toen deze op 15 mei vanuit Vlissingen naar Zijpe was gedirigeerd om de overgang van Duitse troepen naar Duiveland te beletten. Het schip werd tijdens de tocht beschoten zodat besloten werd om ter hoogte van Bruinisse buiten het bereik van het geschut voor anker te gaan. Om 22.00 uur besloot men de tocht voor te zetten maar wederom werd het schip onder vuur genomen. Het schip werd geraakt waarbij stoker Aarts gewond raakte en meerdere bemanningsleden te water raakten. Cornelis Broere was één van hen, hij zwom samen met majoor A. van Rijswijk naar de wal. In plaats van geholpen te worden werden ze voor Duitsers aangezien. Dit had voor de Vlissinger Broere fatale gevolgen. Hij werd op last van de Nederlandse kapitein Dijksterhuis, die hem voor Duitse spion aanzag, ter hoogte van café "het Veerhuis" gefusilleerd. Ironisch genoeg stierf kapitein Dijksterhuis op 25 september 1944 voor een vuurpeloton in kamp Westerbork nadat hij was opgepakt voor Illegaal werk. De stoker Aarts die tijdens de beschietingen ernstig gewond was geraakt stierf op 1 juni 1940 aan zijn verwondingen. Van Rijswijk heeft de wal nooit bereikt, hij verdronk en zijn lichaam is later gevonden. Op 21 juni is van Van Rijswijk de akte van overlijden opgemaakt in Bruinisse. 

Bronnen
Duitse Militaire en Standrechtelijke Executies in Zeeland - Hans Sakkers |O.G.S.;nationaalarchief.nl
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 10

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id