Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Prince Marie-André François Ladislas Poniatowski
database-id
4437


Militair

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Prince Marie-André François Ladislas Poniatowski     (Man)
Leeftijd :23
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :John Willard M.A. Poniatowski en Francis Lawrance
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :1.Dywizja Pancerca (1e Poolse Pantserdivisie)
Eenheid :1. Pułk Pancerny (1e Poolse Pantserregiment)
Rang :Podporucznik (2e luitenant)
Rol :Commandant 2 peletons Sherman tanks
Opmerking :Werd getroffen in de koepel van zijn tank
Status :DOW - Died of Wounds, Gestorven aan opgelopen verwondingen
Geboortedatum : 15-04-1921Plaats:Paris, Île-de France (75), France
Betrokken bij actie :22-01-1945    PlaatsSint-Philipsland
Overlijdensdatum :22-01-1945    Plaats:Bergen op Zoom
Stierf aan de gevolgen van een kogel in het hoofd tijdens Duitse commandoraid op Sint-Philipsland.
Begraven:Cimetière Communal de Mont-Notre-Dame, l'Aisne, Picardie, France.
Eerste begraafplaats:Gem begraafplaats, Kerkstr, Merksplas.
Monument:
  • Oorlogsmonument, Alg begraafplaats, Langeweg, Anna Jacobapolder, op de plaquette wordt de naam vermeld. 
  • 1e Poolse Pantserdivisie, Plac Inwalidów, Warszawa, Polska, op het monument aan de zuidkant staan de namen van de Nederlandse plaatsen waar zij gevochten hebben.
Familiegraf
Tekst op monument:

 

Heureux ceux qui sont morts dans une juste guerre. Heureux les épis mûrs et les blés moissonnés.

Persoonlijk verhaal : Prince Marie-André François Ladislas Poniatowski

 

Podporucznik (2e luitenant) Prins Marie Andrzej Poniatowski, was geboren in Parijs op 15 april 1921. Hij was een van de Poolse militairen die tijdens de Duitse raid sneuvelde. Hoewel hij was geboren in Frankrijk en hij net als zijn ouders de Franse nationaliteit had voelde hij zich toch sterk verbonden met het land van zijn voorouders. Toen de Duitsers Frankrijk binnenvielen besloot hij om in een roeiboot het kanaal over te steken en zich in Engeland aan te sluiten bij het Poolse leger. In een boek wordt hij beschreven als een opgewekte man die als hij begon te fluiten altijd het liedje "Sur le pont d'Avignon" inzette. Tijdens de raid voerde de Duiters een afleidende aanval uit op de tanks die bij Hof Rumoirt stonden opgesteld. Luitenant Poniatowski de commandant van de twee pelotons Sherman tanks werd daarbij, staande in de koepel van zijn tank, door een geweerschot dodelijk gewond waarna hij enkele uren later in het ziekenhuis te Bergen op Zoom overleed. Hij werd begraven in de tijdelijk aangelegde Poolse afdeling van de Gemeentelijke Begraafplaats te Merksplas in België. Deze begrafenis vond plaats in Merksplas omdat enkele regimenten er naar streefden al hun doden op dezelfde plaats te begraven. Al na enkele maanden is zijn stoffelijk overschot naar Frankrijk over gebracht. Zijn graf is nu te vinden bij de R.K. kerk van Mont-Notre-Dame, 02220 département l' Aisne, Frankrijk. Ook zijn vader, die burgemeester was van Mont-Notre-Dame, ligt daar begraven.

Vernielen Watertoren (Anna Jacobapolder)

 

In de nacht van 22 op 23 januari 1945 landde een groep van ongeveer 50 Duitse Commando's in de buurt van het veer in de Anna Jacoba polder (Sint-Philipsland). Ze waren die nacht vanaf Schouwen het water overgestoken om de watertoren, die als uitkijkpost werd gebruikt, te vernielen. De Duitsers hadden zich goed voorbereid en waren opgedeeld in 3 groepen. Een ervan richtte zich op de wachtpost aan het Zijpe. Een andere groep plaatste de explosieven bij de watertoren en een derde groep moest de tankdivisie die zich ter hoogte van de hoeve „Zeldenrust" ophield uit de strijd houden. De wachtposten, bemand door de Binnenlandse Strijdkrachten en geallieerde militairen, hadden in eerste instantie niets door maar toen ze de indringers ontdekten werd direct groot alarm geslagen. Nog voordat de tanks konden worden ingezet werd de Poolse tankcommandant staande in zijn koepel in het hoofd geraakt door een kogel. Op vrijwel hetzelfde moment bliezen de Duitsers de watertoren op. Hierna trokken ze zich weer terug over het Zijpe. Tijdens de actie werden 2 Britse militairen gedood, raakten er 6 gewond en werden twee militairen als vermist (mogelijk POW) genoteerd. Ook een drietal Polen sneuvelde. Een Nederlandse burger verloor het leven en er werden diverse gesneuvelde Duitsers gevonden. De Poolse tankcommandant overleed in een ziekenhuis in Bergen op Zoom aan zijn verwondingen en kreeg postuum het VM toegekend.

Onderscheidingen
Virtuti Militari (PL)De orde Virtuti Militari is de hoogste Poolse onderscheiding voor moed en heldhaftigheid tijdens een oorlog. Het is een van de oudste nog in gebruik zijnde militaire onderscheidingen ter wereld. De VM heeft diverse gradaties
.
Bronnen
Winter aan het Zijpe; polishwargraves.nl; Heemkundekring Phillipuslandt;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id