Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Clifford Passingham
database-id
5457


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :Clifford Passingham     (Man)
Leeftijd :21
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Henry Charles and Charlotte Passingham
Adres :Smithies, Yorkshire
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal Air Force Volunteer Reserve
Eenheid :635 Squadron
Rang :Flying Officer
Rol :Air Gunner
Operatie :Missie spoorwegemplacement Hasselt
Status :MIA - Missing in Action, Lichaam niet, of veel later gevonden
Geboortedatum : 1922Plaats:Barnsley
Overlijdensdatum :13-05-1944    Plaats:Oosterschelde
His DFM was published on 14 May 1943 when he was a Flight Sergeant serving with 214 squadron.
Neergeschoten door een Duitse nachtjager.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:
  • Runnymede Memorial, Englefield Green, Runnymede Borough, Surrey, England, op panel 208 wordt de naam vermeld.
  • Carlton St Mary War Memorial, Churchyard of St John's Church, op de plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Clifford Passingham

Om 22:45 uur opgestegen van Downham Market Norfolk en behorend tot de aanvalsmacht naar Hasselt – werd naar alle waarschijnlijkheid door Hptm. Ernst-Wilhelm Modrow (I./NJG 1) neergeschoten (alhoewel de Bomber Command losses spreken van Flak als oorzaak). De machine stortte om 00:15 uur ter hoogte van de Wittetonnenvlije nabij Stavenisse in de Oosterschelde.

Oosterschelde Avro-Lancaster ND924:F2-B
Het toestel nam deel aan een missie op de spoorwegknooppunten bij Hasselt. Het vertrok omstreeks 22.45 van de basis Downham Market en werd aangeschoten boven de Oosterschelde. De rapportages gaan uit van Flak treffers maar het is waarschijnlijker dat het toestel is neergehaald door Hauptman Ernst-Wilhelm Modrow (I./NJG 1). Het toestel stortte Oostelijk van Stavenisse neer bij de Witte Tonnen Vlije. De Duitse Kriegsmarine die uitvoer kon geen slachtoffers vinden. Een visser haalde de volgende dag een man uit het water. A.I. Johnstone hing aan een reddingsboei. Nadat hij aan land was gebracht werd hij door de Duitsers gevangen genomen. De volgende dag werd ook het lichaam van Flint gevonden in de buurt van Wemeldinge. Nadat hij aan land was gebracht werd hij daar begraven. Het lichaam van piloot Steward werd maanden later gevonden in de buurt van Goes. Hij spoelde op 4 augustus 1944 aan en werd in Wilhelminadorp begraven.
Onderscheidingen
Distinguished Flying Medal (GB)De Distinguished Flying Medal werd toegekend aan onderofficieren en manschappen die zich in de lucht door moed en vindingrijkheid hebben onderscheiden.
.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
wingstovictory.nl; cwgc.org.; findagrave.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id