Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
John Frederick Lutz
database-id
5597


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :John Frederick Lutz     (Man)
Alias/Schuilnaam:Pappy
Leeftijd :24
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :USAAF
Eenheid :334 FS / 4 FG
Rang :Luitenant
Rol :Piloot
Status :MIA - Missing in Action, Lichaam niet, of veel later gevonden
Geboortedatum : 18-08-1918Plaats:Fulton Missouri
Overlijdensdatum :04-05-1943    Plaats:Westerschelde monding
Bijnaam Pappy
Begraven:Walls of The Missing te Henry-Chapelle.
Monument:

Walls of The Missing te Henry-Chapelle.

Persoonlijk verhaal : John Frederick Lutz
Nog voordat Amerika betrokken raakte bij de oorlog waren en al Amerikaanse piloten die in Engeland vochten. Dat gaf problemen omdat de Amerikanen niet mochten vechten voor een ander land. Ze werden binnen de RAF opgenomen als Canadees of Zuid Afrikaan. In september 1940 loste Churchil dit op en hij richte drie Eagle Squadrons op waar de via Canada naar Engeland afgereisede Amerikanen zich konden aanlsuiten om als jagerpiloot bij de RAF voor Groot-Brittannië te strijden.
 

Een van die piloten was John Frederick Lutz. Geboren op 18 augustus 1918 in Fulton, Missouri. Na afgestudeerd aan Fulton High School in 1936 ging hij een jaar naar Westminster College en van daaruit naar Brawley Junior College, waar hij afstudeerde.

Het volgende jaar melde hij zijn op 23 jarige leeftijd aan als vlieger van No 71 Eagle squadron Hij nam als RAF vlieger deel aan vele luchtgevechten en ging verder met de U.S. 8th Air Force nadat de Eagle Squadrons hier in september 1942 in werden ondergebracht.

Tijdens een bommenwerper escorte richting Antwerpen werd de P-47 van Lutz op 4 mei 1943 geraakt. Het toestel verloor vermogen en begon te dalen. Lutz verliet het toestel boven de monding van de Schelde per parachute. Omdat hij te laag vloog opende de parachute niet goed. Hij kwam in de Schelde terecht en is nooit meer gevonden.
De burgemeester van het stadje Fulton heeft in 2019 4 mei uitgeroepen tot 'Lt. John F. Lutz Dag.

Veel persoonlijke bezittingen van Lutz zijn opgenomen in een tentoonstelling over deze Amerikaanse vliegers in het Churchill museum in het Amerikaanse Fulton. https://www.nationalchurchillmuseum.org

 

 

Westerschelde monding Republic-Thunderbolt 41-6196:QP-P
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id