Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
James Ross Manahan
database-id
5620


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :James Ross Manahan     (Man)
Leeftijd :26
Burgerlijke Status: Gehuwd met Barbara Mary Therese Corballis
Ouders :William and Clara Manahan
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal Air Force Volunteer Reserve
Eenheid :100 Squadron
Rang :Squadron Leader
Rol :Pilot
Operatie :Missie Düsseldorf
Status :MIA - Missing in Action, Lichaam niet, of veel later gevonden
Geboortedatum : 11-01-1917Plaats:Winnipeg, Manitoba, Canada
Overlijdensdatum :12-06-1943    Plaats:Oosterschelde thv Schelphoek
Vliegtuig stortte neer thv Schelphoek in de Oosterschelde.
Begraven:Zeemansgraf
Monument:
  • Runnymede Memorial, Englefield Green, Runnymede Borough, Surrey, England, op panel 289 wordt de naam vermeld.
  • Second World War Book of Remembrance, op pagina 606 wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : James Ross Manahan

Om 22:27 uur gestart van Grimsby Lincolnshire – werd eveneens door Ofw. Reinhard Kollak (7./NJG 4) neergeschoten.
De machine stortte om 00:40 uur vanaf een hoogte van 1500 meter brandend omlaag waarna het ter hoogte van Schelphoek in de Oosterschelde neerkwam.

 

Oosterschelde(Schelphoek bij Haamstede) Avro-Lancaster III ED786:HW-P

Toestel nam deel aan een missie op Düsseldorf. Dit was de hoofd missie voor deze nacht. en werd gevlogen met 783 toestellen. Het zou een van de zwaarste bombardementen op Düsseldorf worden. 140.000 mensen werden dakloos en 1292 mensen kwamen om. Er werden 8 schepen tot zinken gebracht en 20 militaire objecten getroffen. De productie in bijna 75 fabrieken werd voor korte of langere tijd tot stilstand gebracht. Er werden 8882 branden geteld. Bijna 5% van de deelnemende toestellen ging verloren. 

Lancaster ED786 met radiocode werd omstreeks half een opgemerkt door de Reinhard Kollak. Hij benaderde het toestel ongezien en viel aan. Kollak rapporteert dat hij om 0:40 het toestel ziet neerstorten. Het is Kollak zijn 20e overwinning. Die avond haalt hij nog twee terugkerende toestellen neer en ziet het aanal overwinningen stijgen tot 22.  

De bemanning van het toestel bestond uit 8 personen. Naast piloot Squadron Leader James Ross Manahan(DFC) was ook Wing Commander Harrison aan boord. Hij was aan de bemanning toegevoegd als 2e piloot. 

Tijdens de crash kwamen alle vliegers om het leven. Vier werden in de loop van 12 juni gevonden. 2 pas twee weken later. De lichamen van 2 mannen waaronder Manahan werden nooit gevonden.

Onderscheidingen
Distinguished Flying Cross (GB)Het Distinguished Flying Cross is bedoeld voor vliegers die gedurende één of meerdere vluchten in een vliegtuig zich door daden van initiatief, moed en volharding, tegenover de vijand of in verband met vijandelijke actie, hebben onderscheiden.
.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
wingstovictory.nl; findagrave.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id