Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Nicholas William Barrass
database-id
6270


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Nicholas William Barrass     (Man)
Alias/Schuilnaam:Nick
Leeftijd :26
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Nicolas William and Elisabeth Rutherford Barras
Beroep :Policeman
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :No 4 Commando, No 3 troop
Rang :Lieutenant
Operatie :Infatuate I
Opmerking :Royal Artillerie
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 1918Plaats:Gateshead
Overlijdensdatum :01-11-1944    Plaats:Vlissingen
Tijdens het doorzoeken van een woning dodelijk getroffen
Begraven:Bergen op Zoom War Cemetery
Grafnummer:21-B-5
Monument:
  • "Cross of Sacrifice", Bergen-op-Zoom War Cemetery, Ruyvenshoveweg, Bergen op Zoom.
  • Herdenkingsmonument/Roll of Honour "Uncle Beach", Oranjedijk, Vlissingen, elke naam wordt op een afzonderlijk plaatje vermeld.
Persoonlijk verhaal : Nicholas William Barrass

Tijdens de straatgevechten in Vlissingen leidde luitenant Barras een aanval. Nick Barras was een grote, rustig sprekende politieagent, die voetbal had gespeeld voor de club van Gateshead.

Luitenant Barras was in de latere fase van de gevechten in Normandië bij No 4 Commando geplaatst. Luitenant Barras en zijn mannen renden in de richting van hun doel, terwijl links en rechts granaten ontploften en huizen instortten. Barras en zijn mannen drongen een groep gebouwen binnen in het gebied dat tijdens de operatie in Vlissingen de codenaam had gekregen van “Brighton”, en begonnen de gebouwen te zuiveren van vijand waarbij ze snel van kamer tot kamer gingen.

Bijna bovenaan in het gebouw was een draaitrap. Barras en sergeant Fraser gingen naar boven, onderwijl elkaar dekkend met hun wapens. Ze waren bijna bovenaan de trap toen Barras vanaf korte afstand en vanuit een ander gebouw, door een sluipschutter werd getroffen. Hij was op slag dood.

Infatuate I - Landing bij Vlissingen

Op 1 november vond de landing bij Vlissingen plaats. Vanuit het Slijkhaventje bij de Oranjemolen werd Vlissingen straat voor straat veroverd. Er vielen bij de gevechten behoorlijk wat slachtoffers. Uiteindelijk slaagde men erin de Duitsers tot overgave te dwingen. Het boek "De aanval op Vlissingen" van Edwin Tilroe geeft een goede beschrijving van deze actie.

Bronnen
Jack Bakker

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id