Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Joseph Bukkens
database-id
6399


Militair

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Joseph Bukkens     (Man)
Alias/Schuilnaam:Marrow; Evert Loohuizen / Sjef / Chef
Leeftijd :28
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Charles Johannes Bukkens en Helena Anna de Reeper
Adres :Mastkraanstraat 14
Vlissingen
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :Special Operations Executive
Rang :Reserve 2e Luitenant, waarnemer
Rol :Geheim Agent
Operatie :Plan Holland, gemeld via Ebenezer
Opmerking :Was slachtoffer van het "Englandspiel".
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 08-06-1916Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :07-09-1944    Plaats:Mauthausen
Datum overlijdensakte is 23-10-1946, nummer 151, Vlissingen.
Geëxecuteerd.
Begraven:Verzamelgraf Geheim Agenten, Mauthausen
Monument:
  • Nederlands Monument Mauthausen, Erinnerungsstrasse, Mauthausen, op een van de plaquettes wordt de naam vermeld.
  • "Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.
  • Herdenkingszuil, Nederlands Ereveld, Friedhof Stoffeln, Bittweg, Düsseldorf-Oberbilk, met de zuil worden de Nederlanders herdacht die zijn omgekomen in de concentratiekampen. 
  • Plaquette "Englandspiel", Binnenhof, 's-Gravenhage.
  • Monument, Scheveningse Bos, 's-Gravenhage, in het van Stolkpark aan de zuidwestkant van de Waterpartij.
  • Gedenkboek 3.
  • "Mauthausen een Gedenkboek", van hem is hierin een biografie opgenomen.
Op de plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Joseph Bukkens

Joseph Bukkens  (1916-1944)

Jo is op 8 juni 1916 in Vlissingen geboren. Hij wordt Jo genoemd, maar ook Chef en door zijn neefjes oom Sjef. 

Hij heeft zijn dienstplicht bij de landmacht vervuld en daarna bij de marine-luchtvaartdienst (MLD). Als de oorlog uitbreekt, neemt hij afscheid van zijn familie en vertrekt hij met enkele militairen naar Engeland. Via België en Frankrijk bereiken zij uiteindelijk Wales. In september vertrekt hij uit Liverpool om via de Kaap de Goede Hoop naar Nederlands-Indië te reizen. In Soerabaja vervolgt hij zijn vliegersopleiding. Via Canada en IJsland gaat hij terug naar Schotland, vanwaar hij diverse vluchten uitvoert naar bezet Nederland en Noorwegen.

Bukkens is ook actief als geheim agent, waarbij hij verschillende schuilnamen gebruikt: Joseph Boogaert, maar soms ook Jonkers Smit en Evert Loohuizen. Het Nederlandse Bureau Inlichtingen in Londen wil dat Erik Hazelhoff Roelfzema en Chris Krediet hem met Olympisch roeier Ernst de Jonge naar Nederland brengen en tussen Scheveningen en Katwijk aan wal zetten. Bukkens weigert dat, omdat hij de mensen in Londen niet geheel vertrouwt; er worden te vaak plannen gewijzigd. Ernst de Jonge wordt wel naar het strand gebracht.

Op 27 juni 1942 worden Bukkens en marconist George Jambroes als eersten in het kader van Plan Holland boven Kallenkote bij Steenwijk gedropt. Ze worden meteen gearresteerd en naar kamp Haaren gebracht. Daar wordt hij op de tweede verdieping bij de andere agenten opgesloten. Vanuit Haaren worden Bukkens en Jambroes op 27 november 1943 naar het huis van bewaring in Assen overgebracht. Vijf maanden later wordt hij met ongeveer vijftig medegevangenen naar Rawicz afgevoerd. Op 3 september 1944 wordt hij naar Mauthausen gebracht. Op 7 september 1944 wordt hij met een 20-tal medegevangenen geëxecuteerd.

Onderscheidingen
Bronzen Kruis (NL)Het Bronzen Kruis kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden. Na de tweede wereldoorlog is besloten om deze 3 op hoogste Nederlandse onderscheiding ook uit te reiken aan burgers
Kruis van Verdiensten (NL)Het Kruis van Verdienste is een Nederlandse onderscheiding voor Nederlanders en buitenlanders, die zich "in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden. De onderscheiding is vaak verleend aan Engelandvaarders.
.
Bronnen
O.G.S.; Wikipedia; b kolster;
Bron geboorte: geboorteakte 225
Bron overlijden: overlijdensdatum: overlijdensakte 151
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 151

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id