Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Leendert Treffers
database-id
6513


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Leendert Treffers     (Man)
Alias/Schuilnaam:Leen
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Peter Treffers en Klazina Maria van Hoven
Adres :Duinen B72
Koudekerke
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Korps Mariniers
Rang :Marinier 1e klasse
Status :Onbekend
Geboortedatum : 14-09-1929Plaats:Eethen
Overlijdensdatum :13-04-1950    Plaats:Soerabaja
Begraven:Nederlands Ereveld Kembang Kuning, Surabaya,
Grafnummer:C--281
Monument:
  • Bevrijdingsmonument, Noordweg, naast de N-H kerk, Serooskerke, op de plaquette *Nederlands-Indië* wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Leendert Treffers

Marinier Leendert Treffers was ingedeeld bij de Mariniersbrigade. Op 13 april 1950 kreeg Treffers ruzie met enkele Indonesiërs bij de bioscoop Metropole. Bij deze ruzie schoten militairen van de Tentara Nasional Indonesia marinier Treffers en een matroos van Hr.Ms. Zuiderkruis dood ondanks het verbod op gewelddadigheden na de soevereiniteitsverklaring van 1949.   

Klazina Maria van Hoven is op 11-08-1948 gescheiden van Peter Treffers, de vader van Leendert Treffers. 

Leendert Treffers

1929 - 1950

Leendert wordt geboren op 14 september 1929 in Eethen en woont in het Zeeuwse Koudekerke. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Marine en wordt opgeleid tot marinier voor dienst in Nederlands-Indië. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij daarheen uitgezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Op 27 december 1949 erkent Nederland met de Soevereiniteitsoverdracht formeel de onafhankelijkheid van Indonesië. Daarmee komt een einde aan ruim vier jaar conflict over de toekomst van de voormalige, Nederlandse kolonie. De repatriëring van de Nederlandse manschappen die daarmee begint, neemt nog het grootste deel van 1950 in beslag. In deze periode vallen echter nog sporadisch dodelijke slachtoffers door ziekte, ongelukken met materieel of achtergebleven hinderlagen, of bij het – in samenwerking met de republikeinen – neerslaan van de laatste verzetshaarden van islamitische strijdgroepen die zich niet aan de Nederlands-Indonesische verdragen gebonden voelen.

Leendert is een van de militairen die in de periode van de repatriëring om het leven komt. Hij overlijdt onder onbekende omstandigheden op 13 april 1950 in Surabaya. Vermoedelijk is hij daar in de haven bij een ongeval om het leven gekomen. Leendert is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Bron:brabantsegesneuvelden.nl

                                                                 

 

 

 

 

Bronnen
O.G.S.; brabantsegesneuvelden.nl; familysearch; erelijstmariniers.nl;
Overige bronnen: woonplaats: brabantsegesneuvelden.nl

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id