Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Pieter Dingemanse
database-id
6632


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Pieter Dingemanse     (Man)
Leeftijd :33
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Abraham Dirk Cornelis Dingemanse en Maatje Daane
Adres :Londen
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Hr.Ms. Isaac Sweers
Rang :Korporaal-bottelier
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 05-11-1909Plaats:Zoutelande
Overlijdensdatum :13-11-1942    Plaats:Middellandse Zee a/b Hr.Ms. Isaac Sweers
Datum overlijdensakte is 20-09-1949, nummer 239, Den Helder.
Getorpedeerd door de U-431.
Begraven:Zeemansgraf
Monument:
  • Gedenkboek 38.
  • Marinemonument "Hr.Ms. Isaac Sweers", Middenweg, Den Helder, op de plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Pieter Dingemanse

Gedurende inzet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bestuurde Frans Noord-Afrika, werd Hr. Ms. Isaac Sweers op 13-11-1942 om kwart over zes in de ochtend tot zinken gebracht op positie 37.23NB-02.12OL. Ze kreeg op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers van de Duitse onderzeeboot U-431 te verduren. De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Door de tweede torpedo werden 13 officieren die in hun hutten bij de longroom sliepen op slag gedood. Van de officieren hebben alleen de gezagvoerder, Willem Harmsen, die op de brug stond, en een van de officieren die dienst had, de ondergang overleefd.

Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip dat zich over het wateroppervlak had verspreid. Na korte tijd kwamen ook de dieptebommen en andere munitie van de Isaac Sweers tot ontploffing. Van de 194 man die de Isaac Sweers bij haar laatste reis aan boord had vonden er 103, waaronder vijf Britten, de dood. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered. 

Bron: Wikipedia via scheepsnaam.

Het wrak ligt op de bodem van de Middellandse Zee op 37.23N, 02.12E.

Hr. MS. Isaac Sweers door U431 tot zinken gebracht

De Nederlandse Torpedojager Hr.Ms. Isaac Sweers was in de jaren voor de oorlog in aanbouw bij de Schelde. Na de Duitse inval in mei 1940 werd het schip naar Engeland overgevaren. Het schip werd daar afgebouwd op basis van de originele ontwerpen die ook in die meidagen over werden gebracht. De Britse Marine kon hierdoor een aantal van de Hollandse innovaties gebruiken voor de eigen schepen.

In mei 1941 kwam het schip in de vaart en werd diverse keren ingezet. Het schip overleefde de Slag in de Javazee omdat het door reparaties niet kon worden ingezet. Het schip voer daarna onder Geallieerde vlag en werd tijdens verschillende operaties ingezet. In december 1941 kwam het op de Middenlandse Zee terecht waar het schip werd ingezet tijdens het begeleiden van transporten.  Op 12 januari redde ze alle 240 bemanningsleden van het Britse schip HMS Ghurka nadat deze laatste was getorpedeerd.

De laatste inzet was in november 1942 tijdens de gealieerde invasie van Noord Afrika. Het schip had een rol binnen operatie Torch. Om kwart over 6 in de morgen van 13 november werd het schip door U431 getorpedeerd. De eerste torpedo trof het schip bij een volle olietank en de tweede torpedo raakte het schip ter hoogte van de brug. Dit was de plaats waar de officiersmess te vinden was evenals de verblijven van de officieren. Van de officieren overleefde zodoende alleen de kapitein en de officier die wachtdienst had de aanval.

In totaal vonden 103 van de 194 bemanningsleden de dood. Veel van kwamen om in de vlammenzee van de brandende olie op de golven. 10 van deze mannen hadden Zeeuwse roots.

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 21
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 239

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id