Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Hubertus Jacobus Seraphinus Marie Albregts
database-id
6655


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Hubertus Jacobus Seraphinus Marie Albregts     (Man)
Leeftijd :27
Burgerlijke Status: Gehuwd met Johanna Henriette Wennekers
Adres :Den Helder
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Hr.Ms. O 13
Rang :Matroos 1e klasse
Status :MIA - Missing in Action, Lichaam niet, of veel later gevonden
Geboortedatum : 02-08-1912Plaats:Hulst
Overlijdensdatum :19-06-1940    Plaats:Noordzee a/b Hr.Ms. O 13
Datum overlijdensakte is 17-07-1948, nummer 294, Den Helder.
Schip is nooit terug gekeerd van een patrouille op de Noordzee.
Begraven:Zeemansgraf
Monument:
  • "De Gevallen Krijger", Glacisweg, Hulst.
  • Gedenkboek 38.
  • Onderzeebootmonument, Victoria Dock, Dundee, Schotland, op de plaquette Hr.Ms. O 13 wordt de naam vermeld.
  • "Monument voor de Gevallenen van de Onderzeedienst", Steiger, Den Helder, op de plaquette O 13 wordt de naam vermeld. 
Persoonlijk verhaal : Hubertus Jacobus Seraphinus Marie Albregts
Hij komt op 13 juni 1932 vanuit Vlissingen naar Den Helder en vertrekt op 16 december 1932 naar Vlissingen terug. Op 26 oktober 1937 komt hij vanuit Soerabaja naar Den Helder en vertrekt vervolgens op 12 mei 1938 naar Amsterdam.
 

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 patrouilleerde de O 13 voor de Nederlandse kust en werd het schip meermalen aangevallen door een Duits vliegtuig. Nog op 10 mei 1940 vertrok de O 13 samen met mijnenveger Jan van Gelder naar Zuid-Engeland. Ze arriveerden een dag later in Portsmouth. Tijdens de evacuatie van Duinkerke en Bordeaux in de daarop volgende tijd patrouilleerde de O 13 in het Kanaal. Na de val van Frankrijk werd Portsmouth niet langer als veilig beschouwd, daarom werd de O 13 samen met Nederlandse onderzeeboten O 20, de O 21, de O 23 en de O 24 overgeplaatst naar de tijdelijke haven van het Schotse Dundee. Vanuit Dundee vertrok de O 13 op 12 juni 1940 voor haar eerste patrouille in de buurt van het Skagerrak. In het havenboek staat het vertrek van de O 13 vermeld. Op 19 juni is er vergeefs radiocontact gezocht met de onderzeeboot. Op 21 juni 1940 werd de O 13 terug verwacht, toen ze op 28 juni nog niet terug was werd ze als vermist vermeld. 21 juni wordt sindsdien gezien als de overlijdensdatum van de 34 manschappen aan boord.

Omdat na de oorlog in Duitse archieven geen informatie is gevonden over het eventueel tot zinken brengen van de O 13, wordt algemeen aangenomen dat de O 13 op een mijn is gelopen. Wat deze theorie ondersteunt, is het feit dat er een Duits mijnenveld lag in het gebied waar de O 13 doorheen zou varen. Dit mijnenveld was in juni 1940 niet bekend bij de Britten. Mogelijk is een maand eerder ook de Poolse onderzeeboot OrzeĊ‚ in dit mijnenveld ten onder gegaan. Het wrak van de Orzel is echter evenmin als dat van de O 13 gelokaliseerd.

Een andere mogelijkheid is dat de O 13 door de Poolse onderzeeboot Wilk is geramd. De Wilk rapporteerde op 20 juni een onbekende vijandige onderzeeboot te hebben geramd. In de rapportages van de Wilk zitten echter een aantal onduidelijkheden. De beschadigingen aan de Wilk waren dusdanig klein dat het waarschijnlijker is dat ze op een drijvende mijn is gelopen.

Bronnen
O.G.S.; wikipedia.org; genealogiedenhelder.nl;
Bron geboorte: geboorteakte 46
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 294

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id