Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Stephanus van Immerseel
database-id
6744


Burger

Categorie :Ongeluk/Ziekte/Verdronken
Naam :Stephanus van Immerseel     (Man)
Leeftijd :50
Burgerlijke Status: Gehuwd met Anna Maria d'Hondt
Beroep :Sluismeester
Adres :Kanaaldijk 11
Hansweert
Geboortedatum : 18-08-1893Plaats:Grauw en Langendam
Overlijdensdatum :09-11-1953    Plaats:Hansweert-Oost
Raakte zwaar gewond nadat een vliegtuig neerstortte op hun woning.
Begraven:R.K. begraafplaats, Kerklaan, Hansweert,
Grafnummer:--88
Aanval op het Sluizencomplex bij Hansweert.

Op 2 september 1943 voerde de RAF een aanval uit op het Sluizencomplex bij Hansweert. De actie die als deels succesvol werd omschreven werd uitgevoerd met huricanes die voorzien waren van raketten. (een redelijk nieuw wapen)

De toestellen waren gedurende de heenvlucht al onder vuur genomen door de Flak in Vlissingen. Het Sluizencomplex zelf werd zwaar verdedigd. Tijdens de aanval werden twee Hurricanes door het bij de sluizen opgesteld geschut neergehaald. Een van deze toestellen bestuurd door piloot McKeown crashte in een aantal woningen aan de kanaalweg.

Een tweede toestel met de Canadese piloot Dehoux, verloor een vleugel en crashte tegen de boomdijk. Het sluizencomplex werd tijdens de aanval licht beschadigd, een binnenvaart schip werd in brand geschoten en een Duits patrouille vaartuig dat op de Schelde voer werd zwaar beschadigd. Tijdens deze aanval sneuvelden ook een 5-tal Duitse militairen en gingen 4 RAF toestellen verloren. 3 piloten verloren hun leven en een vlieger werd krijgsgevangen gemaakt nadat hij met zijn toestel een noodlanding in de Scheldemonding maakte.

Stephanus van Immerseel

De heer en mevrouw van Immerseel stonden samen met hun 15 jarige zoon in de deur van hun woning toen het toestel hun huis raakte. De heer van Immerseel werd door explosie weggeslingerd terwijl zijn vrouw en zoon in het brandende huis stierven. In zijn pogingen om beide uit de brand weg te halen raakte de heer van Immerseel zo zwaar gewond dat hij in het ziekenhuis niet meer behandeld werd. Hij was over zijn hele lichaam verwond en verbrand. Toen hij na 9 dagen nog leefde werd er pas echt voor hem gezorgd. Na de bevrijding is hij overgebracht naar Engeland waar men hem in een RAF ziekenhuis vele malen heeft geopereerd. Stephanus Immerssel overleed in november 1953 op 60 jarige leeftijd.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id