Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jan Dekker
database-id
6844


Burger

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Jan Dekker     (Man)
Leeftijd :31
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Pieter Dekker en Neeltje Louws
Beroep :Landbouwer
Adres :Aagtekerke
Geboortedatum : 31-05-1913Plaats:Aagtekerke
Overlijdensdatum :30-10-1944    Plaats:Domburg
Omgekomen bij een aanval met boordwapens van jachtvliegtuigen op Domburg.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:
  • Herdenkingsmonument, Kalfshoeksepad, Aagtekerke, op het monument wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Jan Dekker

Jan Dekker  *31-5-1913  +31-10-1944

Jan Dekker werd op 31 mei 1913 geboren op het boerenhof aan de Koekoeksweg 3 te Aagtekerke en is op 31 oktober 1944 omgekomen in Domburg. Hij was ongehuwd en werkte als landbouwer op het hof.

Het gezin Dekker was door het onderwater zetten van Walcheren verdreven naar Domburg en had onderdak gevonden bij de familie Corré die ook een café exploiteerde.

In die periode vonden hevige gevechten plaats in en rond Domburg: vanuit zee, vanuit de lucht en overland lag het stadje onder vuur van geallieerde strijdkrachten want commando's die in Westkapelle waren geland rukten op om de bezetter van het eiland te verdrijven. In dit pandemonium werd het huis waar het gezin Dekker verbleef getroffen door mitrailleervuur vanuit een vliegtuig. Jan die op een bovenverdieping van het huis verbleef werd hierdoor getroffen en raakte zwaar gewond. Hij wist nog naar beneden te komen waar hij in elkaar zakte en ter plekke overleed: eerst gevlucht voor het water en nu omgekomen door mitrailleervuur vanuit de lucht.

Bronnen
email H.Willems

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id