Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Ludovicus van Damme
database-id
7281


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Ludovicus van Damme     (Man)
Leeftijd :28
Burgerlijke Status: Gehuwd met Gijsberta Adriana Maria Schrauwers
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger
Eenheid :Infanterie XV
Rang :Brigadier mitrailleurbatterij
Status :Onbekend
Geboortedatum : 25-09-1913Plaats:Hontenisse
Overlijdensdatum :04-03-1942    Plaats:Poerwakarta, Tjiaterstelling
Begraven:Nederlands Ereveld Pandu, Bandung,
Grafnummer:I--206
Monument:
  • Oorlogsmonument, Hof te Zandeplein, Kloosterzande, op de metalen plaatjes op de basaltblokken wordt de naam vermeld.
  • Bronzen plaquette, Hof te Zande-kerk, Willem de Zwijgerlaan, Kloosterzande, hierop wordt de naam vermeld.
  • "KNIL-monument", Landgoed Bronbeek, Velperweg, Arnhem.
Persoonlijk verhaal : Ludovicus van Damme

Ludovicus is geboren te Hontenisse op 26 september 1915. Op 01 oktober 1938 trouwt hij in Waalwijk met Gijsberta Adriana Maria Schrauwers, geboren op 02 augustus 1913 in Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand. Uit het huwelijk worden geen kinderen geboren. Ludovicusis is Brigadier bij het KNIL. Hij sneuvelt op 04 maart 1942 te Poerwakarta. (Java.)
Nadat Japan met overmacht de zeeslagen van de Combined- Striking-Force heeft gewonnen, wordt het vaste land van Java bezet. Het wordt daarbij ondersteund vanuit de lucht door gevechtsvliegtuigen. De Tjiaterstelling en de Seebangstelling ten noorden van Bandoeng zijn het laatste bolwerk van het KNIL. Na hevige gevechten tegen het overmachtig Japans leger vallen de beide stellingen. De val van de Tjaterstelling op 08 maart 1942 betekent de val van Java. Bij de gevechten sneuvelen ongeveer 180 KNIL militairen en vallen er vele tientallen geworden. De Japanners brengen daarnaast 70 krijgsgevangen om het leven. Bij de gevechten sneuvelt Ludovicus van Damme op 04 maart 1942.
Ludovicus van Damme wordt niet vermeld bij het oorlogsmonument te Kloosterzande De reden hiervan is dat hij als beroepsmilitair zijn domicile ,wettige woonplaats, in Indonesië had. Bij het Indië monument in Terneuzen wordt geen enkele KNIL militair herdacht.
Zijn vrouw, Gijsberta, wordt in maart 1942 geïnterneerd in een van de burger Jappenkampen in de omgeving van Bandoeng. Op 13 februari 1944 wordt ze met overige gevangenen per trein overgebracht naar het vrouwenkamp Bunsho III te Ambarawa ten zuiden van Samarang/Semarang. Gijsberta wordt in het kamp als volgt geregistreerd:

Damme-Schrauwers, G.A.M. 44 (pag.) V 54389 ( gev.nr.) 02-08-1913
Registratie in het Ambarawakamp, Bron: NIOD IC 081.059

Op 15 augustus 1945 capituleert Japan.
Op 08 december 1945 vangt de evacuatie aan van het Ambarawakamp. Een aantal maanden daarna volgt haar terugreis naar Nederland.

Bron: Dorpsraad Kloosterzande.

Bronnen
Herinner U de namen, A Franken; O.G.S.;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id