Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Antoinette Maria van Son
database-id
7296


Burger

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Antoinette Maria van Son     (Vrouw)
Alias/Schuilnaam:Nettie
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Willem Henri François Joseph van Son en Catharina Christina van den Hurk
Beroep :Verpleegster, Sint Franciscusgasthuis, Rotterdam
Adres :Stoppeldijk
Geboortedatum : 21-05-1920Plaats:Stoppeldijk
Overlijdensdatum :15-02-1941    Plaats:Rotterdam
Begraven:Alg begraafplaats, Kerkstraat, Vogelwaarde,
Monument:

Oorlogsmonument, Hof te Zandeplein, Kloosterzande, op de metalen plaatjes op de basaltblokken wordt de naam vermeld. Bronzen plaquette, Hof te Zande-kerk, Willem de Zwijgerlaan, Kloosterzande, hierop wordt de naam vermeld.

Gemeenschappelijk graf met Charlotta C.M. van Son
Persoonlijk verhaal : Antoinette Maria van Son

Charlotte Maria van Son geb. 09 januari 1919 Stoppeldijk en Antoinette Maria van Son  geb. 21 mei 1920 Stoppeldijk. Zij waren werkzaam in het Sint Franciscus gasthuis te Rotterdam. Charlotte was gediplomeerd verpleegkundige.

Tengevolge  van een noodlottig bombardement op 15 februari 1941 komen Lottie en Nettie in het gasthuis om het leven tijdens de uitoefening van hun  functie. Door een vergissing van de Britse luchtmacht ( RAF) wordt de  bovenverdieping waar de slaapplaatsen voor het personeel ingericht zijn, getroffen door een bomaanval met brandbommen. Hierbij vallen vijf doden en een aantal gewonden.

Het Sint Franciscus gasthuis heeft tijdens de Duitse bezetting onderduikers en  het verzet actief ondersteund. Een van de manieren was het uitdelen van   eten. In de kelder van het gebouw zaten onderduikers verborgen. Zij werden  tijdens razzia’s als patiënt in bed gelegd en vielen op die manier niet op.

Eerder, bij het bombardement van Rotterdam,14 mei 1940, bleef het gasthuis gespaard.

Op 19 februari 1941 werden Charlotte en Antoinette van Son begraven in een gemeenschappelijk graf op de begraafplaats te Stoppeldijk,Vogelwaarde, waar  hun graf nog steeds in stand wordt gehouden. ( 2014) Zij waren dochters van de gemeentesecretaris Vogelwaarde, W.H.F.J. van Son.                                                  Bron: Dorpsraad Kloosterzande.

Bronnen
Herinner U de namen, A Franken;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 17-02-1941, nummer 1025, Rotterdam.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id