Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Pieter Johannes Ekkebus
database-id
7331


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Pieter Johannes Ekkebus     (Man)
Leeftijd :35
Burgerlijke Status: Gehuwd met Maria Louisa de Smit
Beroep :Veldarbeider
Adres :IJzendijke
Geboortedatum : 09-07-1904Plaats:Oostburg
Overlijdensdatum :23-05-1940    Plaats:IJzendijke
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:
  • Bevrijdingsmonument, 17 Oktoberplein, IJzendijke, op de plaquette wordt de naam vermeld. 
  • "Monument voor Burgerslachtoffers", Nieuwstraat, IJzendijke.
Persoonlijk verhaal : Pieter Johannes Ekkebus

Ekkebus Pieter Johannes.

Geboren op 9 juli 1904 te Oostburg.

Overleden op 23 mei 1940 om 7 uur ‘s-namiddags te IJzendijke, akte nr. 15, veldarbeider, 35 jaar. Gehuwd met Maria Louisa de Smit, hieruit 2 kinderen.

Zoon van Abraham Izaak Ekkebus en Sara Maria le Feber.

Aangifte op 24 mei 1940 door Jerôme Charles Cornelis, 44 jaar, hoofdonderwijzer aan de R.K. lagere jongensschool te IJzendijke.

Op donderdag 23 mei 1940 waren er al door Duitse artillerie afgevuurde granaten op het dorp terecht gekomen. Om kwart over zes in de vooravond ging het luchtalarm. Tussen half zeven en zeven uur volgde een bombardement met brisant bommen van klein kaliber door een Duits vliegtuig met aanzienlijk schade aan huizen en openbare gebouwen, o.a. het slachthuis, tot gevolg.

De familie Ekkebus woonde in de Barakkenstraat en aan de overzijde van de woningen was ergens in een tuin een ruime schuilkelder gemaakt waar nog al wat mensen in konden schuilen. Bij het geluid van die ontploffingen vluchtten het gezin, waaronder 2 kinderen het huis uit en recht de schuilkelder in. De moeder werd daarbij gewond aan het voorhoofd en de buik, de vader werd na het bombardement voor de ingang van de schuilkelder gevonden, hij was toen reeds overleden.

Er viel bij deze aanval ook nog een zwaar gewonde in IJzendijke, Petrus Wijffels.

Bron: verslag op 8 april 2013 door An Buiting – Ekkebus te Didam, dochter van het slachtoffer.

Bronnen
Oorlogsslachtoffers IJzendijke, de heer H Hamelijnck;
Bron geboorte: geboorteakte 30
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 15

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id