Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Camile Franciscus Aerssens
database-id
7340


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Camile Franciscus Aerssens     (Man)
Leeftijd :46
Burgerlijke Status: Gehuwd met Augusta Clementina Cammaert
Beroep :Landarbeider
Adres :IJzendijke
Geboortedatum : 04-07-1898Plaats:IJzendijke
Overlijdensdatum :14-10-1944    Plaats:IJzendijke
Datum overlijdensakte is 30-12-1944, nummer 57, IJzendijke
Begraven:Alg begraafplaats, Mauritsweg, IJzendijke,
Grafnummer:--473
Monument:
  • Bevrijdingsmonument, 17 Oktoberplein, IJzendijke, op de plaquette wordt de naam vermeld.
  • "Monument voor Burgerslachtoffers", Nieuwstraat, IJzendijke.
Persoonlijk verhaal : Camile Franciscus Aerssens

Aerssens Camile Franciscus.

Geboren op 4 juli 1898 te IJzendijke.Overleden op 14 oktober 1944 te 13.30 uur te IJzendijke, akte nr 57, landarbeider, 46 jaar.Gehuwd met Augusta Clementina Cammaert.Zoon van Polydore Aerssens en Emelie Louisa van Schoote.

Aangifte op 30 december 1944 door Augusta Clamentina Cammaert, 42 jaar.

Een gedeelte van de fam. Aersens uit IJzendijke was het dorp ontvlucht en verbleven op de Ponte Avencé (tussen IJzendijke en Pyramide) waar een broer van hem en omwonenden een grote schuilplaats in het talud van de Westdijk hadden uitgegraven, afgedekt met houten palen en daarover pakken stro en grond. Bij een aanval door Britse jachtvliegtuigen op de wijk Ponte Avancé, vluchtte hij in paniek de woning van zijn daar ook wonende schoonmoeder uit richting de uitgegraven schuilplaats. Hij werd bijna onmiddellijk getroffen door mitrailleurvuur van zo’n vliegtuig en was op slag dood. Zijn dochter Aline werd in het dijbeen getroffen. Bij deze aanval vielen daar uiteindelijk 6 burger slachtoffers. Duitsers werden niet getroffen, er was er maar een, een koerier, Erich von Ow,  die daar net passeerde en ook die schuilplaats was ingevlucht. Volgens Theo Steenkiste was het aan hem te danken dat er niet meer slachtoffers waren. Hij sprong met open armen voor de uitgang toen een aantal personen in paniek door het vele geweld de schuilplaats wilden ontvluchten. Hier blijven, buiten word iedereen doodgeschoten riep hij. Later bleek dat hij gelijk had. 

Bron: verslag door Theo Steenkiste te IJzendijke en Regina Geernaert Aerssens, bewoonster van de Ponte Avancé.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland
Bron geboorte: geboorteakte 44
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 57

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id