Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Cornelis Stephanus Theodorus Rietbergen
database-id
7780


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Cornelis Stephanus Theodorus Rietbergen     (Man)
Leeftijd :51
Burgerlijke Status: Gehuwd met Elizabeth Lamberta Johanna Klappe
Beroep :Gezagvoerder KV
Adres :Deijlerweg 129
Wassenaar
Geboortedatum : 13-04-1889Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :28-02-1941    Plaats:Atlantische Oceaan a/b ss Amstelland
Begraven:Nederlands Ereveld Mill Hill, Milespit Hill, Londen,
Grafnummer:A-13-8
Monument:

"Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.                                                                                                                Nationaal Koopvaardijmonument "De Boeg", Boompjeskade, Rotterdam. Koopvaardijmonument, Boulevard Evertsen, Vlissingen.                                                           

Persoonlijk verhaal : Cornelis Stephanus Theodorus Rietbergen

Cornelis van Rietbergen overleefde de torpedoaanval door de Duitse onderzeeboot U-65 op de Amstelland in juli 1940 maar overleed aan de gevolgen van verwondingen aan boord van HMS Vanquisher, nadat het schip was gebombardeerd door een Duits vliegtuig in februari 1941. Bron: uboat.net (via de naam)

De Amstelland was in 1941 twee keer aangevallen door een vijandig vliegtuig. Werd de eerste keer niet ernstig beschadigd, maar een zware bom viel achter een tussenschot van de officiersbadkamer en ontplofte niet. De "chief officer" deed zijn uiterste best de bom naar buiten te krijgen maar dat bleek niet mogelijk. Bij de 2e aanval vielen nog 2 bommen op de plaats daar vlakbij, waarbij het schip hevig water maakte in de voorpiek. De bemanning kreeg de pompen werkende en gedurende 44 uur draaiden ze onophoudelijk. Een torpedojager was stand-by, waarbij de commandant de kapitein herhaaldelijk dringend verzocht te stoppen van wat hij als hopeloos beoordeelde mede in het zicht van een niet ontplofte bom. Tenslotte besloot Cornelis van Rietbergen een boot te strijken en 26 bemanningsleden gingen aan boord van de torpedojager. De overgebleven 20 man werkten door totdat ze 3 uur later het bericht kregen dat een sleepboot hen niet eerder dan de volgende dag zou kunnen bereiken. Toen verlieten ook zij het schip. Kapitein Rietbergen, totaal uitgeput, was de laatste die van boord ging. Halfweg de trap zijnde verloor hij houvast en viel in zee. 15 Minuten later werd hij opgepikt maar de aanwezige arts van de torpedojager lukte het niet hem te redden. Cornelis van Rietbergen was het enige slachtoffer.

Bron: www.onderscheidingen.nl  

Onderscheidingen
Bronzen LeeuwBronzen Leeuw
King's Commendation King's Commendation
.
Bronnen
Gem Vlissingen; O.G.S.; Gem Wassenaar;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id