Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Hendrik Willem Bor
database-id
8130


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Hendrik Willem Bor     (Man)
Leeftijd :40
Burgerlijke Status: Gehuwd met Johanna Maria Masclee
Beroep :Zeeloods
Adres :Vlissingen
Geboortedatum : 30-12-1901Plaats:Driebergen
Overlijdensdatum :28-11-1942    Plaats:Indische Oceaan a/b ss Nova Scotia
Datum overlijdensakte is 04-03-1949, nummer 61, Vlissingen.
Getorpedeerd door de U-177.
Begraven:Zeemansgraf
Grafnummer:Koopvaardij--0
Monument:
  • "Monument Nederlandse Loodswezen", Boulevard de Ruyter, Vlissingen, op de plaquette wordt de naam vermeld. 
  • Gedenkboek 38.                                                                                 
  • Verzetsmonument, Hoofdstraat, Driebergen.
Persoonlijk verhaal : Hendrik Willem Bor

Begin 1941 riep het Ministerie van Oorlogstransport de Nova Scotia op als troepenschip en op 03-02-1942 nam ze 1200 man aan boord. Ze voegde zich bij een konvooi uit Groot-Brittannië naar Freetown, Sierra Leone, waar ze op 02-03-1942 aankwam. Nova Scotia trok verder naar het zuiden, passeerde de evenaar op 12-03-1942 en bereikte Kaapstad, Zuid-Afrika, op 22-03-1942.

In de herfst van 1942 verliet Nova Scotia PPort Tewfik in Egypte en voer de Rode Zee af naar Massawa in Brtis bezet Eritrea, waar ze Amerikaanse troepen aan wal zette en Italiaanse krijgsgevangenen inscheepte. Ze belde ook naar de Britse kolonie Aden en ging vervolgens onbegeleid naar het zuiden, met meer dan 750 Italiaanse krijgsgevangenen en geïnterneerden en 3.000 postzakken naar Durban , Zuid-Afrika.

Nova Scotia was het Kanaal van Mozambique gepasseerd en was voor de kust van de provincie Natal, Zuid-Afrika, toen om 07:15 uur op de ochtend van 28-11-1942 de Duitse onderzeeër U-177 haar met drie torpedo's trof.Nova Scotia rolde naar de haven, vloog in brand en zonk binnen 10 minuten bij de boeg. De bemanning wist slechts één reddingsboot te lanceren; andere overlevenden hingen af ​​van reddingsvlotten of stukjes wrak.Degenen die in het water achterbleven, verdronken of werden gedood door oceanische witpunthaaien.

Om te bepalen welk schip zo juist was gezonken, heeft de U-177 twee overlevenden teruggevonden. Ze waren geïnterneerde Italiaanse koopvaardijzeelieden die uitlegden dat de meesten van hen aan boord Italiaanse gevangenen waren. Vanwege de Laconia-opdracht die Admiraal Dönitz twee maanden eerder had uitgevaardigd, trok de commandant van de onderzeeër, Robert Gysae, de U-177 uit het gebied terug en zond de Befehlshaber der U-boote (BdU) de bevelen door. De BdU beval hem om overlevenden in het water te laten en door te gaan met patrouilleren. De BdU vroeg om hulp van Portugal, dat het fregat NRP Afonso de Albuquerque van Lourenço Marques in het naburige Mozambique stuurde. 

Afonso de Albuquerque bereikte het gebied op 29-11-1942. Vijf overlevenden vuurden een noodsein af en werden gered door een fregat. De volgende dag bevond Afonso de Albuquerque zich omringd door honderden drijvende lichamen. Het fregat redde 130 Italiaanse geïnterneerden, 42 bewakers, 17 bemanningsleden, drie militairen en marinepersoneel, een DEMS-schutter en een passagier. 858 mensen verloren het leven:  650 Italiaanse geïnterneerden, 96 bemanningsleden, 88 Zuid-Afrikaanse wachten, 10 DEMS-kanonniers, acht militairen en marine-personeel, vijf passagiers en de meester van Nova Scotia .       

Twee andere overlevenden bereikten veiligheid. Eén werd gered op de derde dag na de aanslag; de andere was een Italiaan die twee weken lang op een reddingsvlot dreef tot hij aan land kwam bij Mtunzini in Natal.

Bron: Wikipedia.org/ Nova Scotia.

 

Bronnen
Gem Vlissingen; O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 110
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 61

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id