Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Lambertus Cornelissen
database-id
8140


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Lambertus Cornelissen     (Man)
Alias/Schuilnaam:Bart
Leeftijd :22
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Wilhelmus Cornelissen en Elisabeth Diebels
Beroep :Fabrieksarbeider
Adres :Eindhoven
Geboortedatum : 10-04-1923Plaats:Afferden
Overlijdensdatum :11-08-1945    Plaats:Hulst
Begraven:R.K. begraafplaats St.Trudo, Strijpsestraat, Eindhoven.
Monument:

"De Gevallen Krijger", Glacisweg, Hulst.                                                              Bevrijdingsmonument, Stadhuisplein, Eindhoven, op het monument wordt de naam vermeld.

Persoonlijk verhaal : Lambertus Cornelissen

Hij was pas 20 toen hij door de Duitse bezetter werd opgepakt. Lambertus Cornelissen, geboren op 10 april 1923 in het Gelderse Afferden. Samen met zijn ouders verhuist hij midden dertiger jaren naar Eindhoven, om te gaan werken bij Philips Gloeilampenfabrieken. Na het uitbreken van de oorlog moest Philips gaan produceren voor de Duitsers en een bijdrage leveren aan de oorlogsindustrie. Het lukte de Philips directie haar personeel te vrijwaren van tewerkstelling in Duitsland (Arbeitseinsatz). Maar op 6 december 1942 worden de Philipsfabrieken in Eindhoven verwoest door een geallieerd bombardement. Duizenden Philips arbeiders raakten hierdoor zonder werk. Ook Lambertus (roepnaam: Bart‎) raakte zijn baan als fabrieksarbeider bij Philips kwijt. Het Gewestelijk Arbeidsbureau te Eindhoven begint nu voor de Duitsers alle arbeiders op te roepen voor inzet in Duitsland. Zoals vele doet Lambertus er alles aan om hier onderuit te komen. Maar in de zomer van 1943 wordt Lambertus opgepakt en naar Duitsland gestuurd voor de Arbeitseinsatz. Na een lange treinreis door Duitsland en oost Europa beland hij ergens in het noordelijke deel van de (voormalige) Sovjet-Unie.   Samen met arbeiders uit onder andere Nederland, België, Duitsland en Frankrijk wordt hij tewerkgesteld achter de frontlinie. Lambertus en zijn kameraden moeten in het achterland bij het front fysiek zware arbeid leveren. Dit vaak onder barre en mensonwaardige omstandigheden. Hij wordt ingedeeld bij een groep die belast is met o.a het laden en lossen van treinen en vrachtwagens. Verder is hij betrokken bij het transport van goederen naar het front, het afvoeren van gewonden soldaten en het graven van tankgrachten.

Hoe het Lambertus verder is vergaan zo ver van huis en wat hij daar heeft gezien en meegemaakt is nagenoeg niets bekend. Elk contact blijft daarna uit. Geen brief, geen kaartje, geen enkel teken van leven. Pas na de oorlog wordt bekend dat hij in 1944 terecht is gekomen in een werkkamp (mogelijk werkopvoedingkamp) in Polen. We kunnen aannemen dat het kamp in januari 1945 is bevrijd door het Sovjet-Russische Rode Leger. Maar het duurt nog een hele tijd, dat er met hulp van het Franse rode kruis, weer contact wordt gelegd met familie in Nederland. Eindelijk een teken van leven. Lambertus heeft de oorlog overleeft.   Bron Paul Cornelissen, O.G.S.


 

 

Bronnen
O.G.S.;
Overige bronnen: woonplaats:overlijdensakte 13-08-1945, nummer 68, Hulst

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id