Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Johanna Jacomina van den Berg
database-id
825


Burger

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Johanna Jacomina van den Berg     (Vrouw)
Leeftijd :58
Burgerlijke Status: Gehuwd met Jacobus Izaak de Smit
Beroep :zonder
Adres :Biggekerke
Geboortedatum : 07-02-1886Plaats:Tholen
Overlijdensdatum :17-09-1944    Plaats:Biggekerke
Getroffen door bombardement op Biggekerke.
Begraven:Alg begraafplaats, Zoutelandseweg, Biggekerke,
Grafnummer:--197
Monument:Oorlogsmonument, Alg begraafplaats, Zoutelandseweg, Biggekerke, op het monument wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Johanna Jacomina van den Berg
Bombardement op Biggekerke

Terwijl op 17 september de luchtlandingen bij Arnhem en Nijmegen van start gingen kreeg RAF Bomber Command de opdracht om de kustbatterijen bij Zoutelande, Biggekerke en Vlissingen aan te vallen. Ondanks het feit dat de groep Aalbrecht had aangegeven dat er alleen maar een houten kanon opgesteld stond bij Biggekerke werd dit geschut toch nog aangemerkt als een potentieel doelwit voor Bomber Command.

Eerst markeren een 5-tal Mosquito's het doelgebied met markeringsbommen. Vervolgens lieten 28 Lancasters hun 170 ton aan brisantbommen vallen in een strook die vanaf de kust tot aan Biggekerke liep. Eén toestel had problemen met bombarderen en keert terug. Een paar toestellen missen het doelgebied waardoor er ook bommen op het dorp Biggekerke vallen. Bij de actie komen in totaal 45 burgers om en sneuvelen ook 7 Duitse militairen.

Sommige bronnen geven aan dat dit was om de route richting Arnhem en Nijmegen waar operatie Market Garden op deze dag startte vrij te maken van obstakels. Andere bronnen spreken van een gerichte actie tegen aan de kust opgesteld geschut als voorbereiding op aanval op Walcheren.

Bronnen
Gemeentearchief Biggekerke/Biggekerke in het veelbewogen jaar 1944
Bron geboorte: geboorteakte 9

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id