Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Samuel Rozemond
database-id
8336


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Samuel Rozemond     (Man)
Leeftijd :49
Burgerlijke Status: Gehuwd met Saartje Suzanna de Fouw
Beroep :Monteur
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger
Eenheid :Landstorm
Rang :Sergeant
Status :Onbekend
Geboortedatum : 14-10-1894Plaats:Middelburg
Overlijdensdatum :01-10-1944    Plaats:Tussen Ambon en Soerabaja a/b ss Maros Maru
Begraven:Zeemansgraf
Monument:
  • Gedenkboek 39.
  • Monument Birma- Siam & Pakan Baroe Spoorwegen, Landgoed Bronbeek, Velperweg, Arnhem, op één van de panelen wordt de naam vermeld. 
  • "KNIL-monument", Landgoed Bronbeek, Velperweg, Arnhem.
  • Herdenkingsplaquette, Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen, in de kapel bevindt zich de plaquette, is voor hen die een zeemansgraf vonden in het Verre Oosten tussen dec 41 - aug 45.
Persoonlijk verhaal : Samuel Rozemond

Samuel Rozemond gaat in de crisistijd (rond 1914-1915) op zoek naar passend werk en komt uiteindelijk in Indonesië en gaat werken als machinist bij diverse suikerfabrieken.
Hoe en wanneer hij in dienst treed bij de Knil in niet bij ons bekend?
Gezien de geschiedenis heeft de familie Samuel Rozemond zijn vrouw Saartje de Fauw en zoon Cornelis een verschrikkelijke tijd gehad tijdens de bezetting van de Japanners. Interneringskampen, dwangarbeid, het eindig met de dood van oom Samuel zijn vrouw en zoon komen via via uiteindelijk terug in Nederland.Bron: Stamboom.   

Werd op 09-03-1942 gevangen genomen op Java. Overleed op 01-10-1944 om 02.15 uur aan dysenterie aan boord van de Maros Maru. Kreeg een zeemansgraf.

Geplaatst door Theo Rozemond op 28 maart 2018, Oorlogsgravenstichting.

De Maros Maru (600 ton, ook aangeduid als (Haruyoshi Maru) vertrok op 17-09-1944 met ongeveer 500 krijgs­gevangenen (Engelsen en Nederlanders) uit Ambon naar Soerabaja. In verband met de vele geallieerde onderzeeërs in dit gebied werd een route gekozen langs de zuidkust van Celebes.

Op 21-09-1944 bereikte het schip het eiland Moena (ten zui­den van Celebes): hier werden nog eens 150 man meege­nomen, die in het kamp Raha verbleven.

Op 09-10-1944 werd Makassar bereikt: hier moest een motor­storing worden gerepareerd, die uiteindelijk 40 dagen duurde. Inmiddels verbleven de krijgsgevangenen aan boord onder erbarmelijke omstandigheden, o.a. door de hitte in de ruimen. Hier overleden 159 mannen (zij kregen een zeemans­graf in de haven van Makassar).

Op 26-11-1944 kwam het schip met nog 327 krijgs­gevangenen aan in Soerabaja; zij werden per trein over­gebracht naar het kamp Kampong Makassar in Batavia (Meester Cornelis), aankomst 28-11-1944.

Bronnen
O.G.S.; Nationaal Archief;
Bron geboorte: geboorteakte 427

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id