Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jan Adriaan Blok
database-id
8374


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Jan Adriaan Blok     (Man)
Leeftijd :55
Burgerlijke Status: Gehuwd met Adriana Christina van Wachem
Beroep :Arts
Adres :Bergen, N-H
Geboortedatum : 30-01-1889Plaats:Rilland-Bath
Overlijdensdatum :15-01-1945    Plaats:Bergen, N-H
Begraven:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Grafnummer:E--1429
Eerste begraafplaats:Gem begraafplaats, Bergen, N-H
Datum overgebracht:16-10-2017
Monument:

 

Herdenkingsmonument, Voorstraat, Egmond aan Zee.

Persoonlijk verhaal : Jan Adriaan Blok

 

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is de heer Blok huisarts in Bergen, NH. Daar raakt hij betrokken bij het verzet als hij als arts aangesteld wordt op het vliegveld Bergen. Als regelmatige bezoeker van het vliegveld geeft hij zijn ogen goed de kost en geeft zijn observaties door aan de Verzetsgroep Van Rij. 

Dokter Blok spioneerde voor de groep Van Rij en hielp daarnaast bij het verzorgen van onderduikadressen voor Joden. In april 1941 wordt de verzetsgroep Van Rij grotendeels opgerold en alle mannen komen in het Oranjehotel in Scheveningen terecht. De meeste worden veroordeeld tot 15 jaar tuchthuisstraf. De rol van dokter Blok wordt van ondergeschikt belang geacht. Hij komt vrij.

Hij blijft echter betrokken bij het verzetswerk en wordt begin 1942 weer opgepakt. Dit keer komt hij in de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht terecht. Daar blijft hij gevangen tot december 1944. Ziek en uitgeput van de doorstane ontberingen wordt dokter Blok vrijgelaten. Door het ontbreken van vervoer loopt hij vanuit Utrecht terug naar Bergen waar hij zes weken na zijn vrijlating thuis komt te overlijden.

Bron: Familie Blok

 

Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 5
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 16-01-1945, nummer 6, Bergen, N-H.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id