Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Antonius Hendrik Claassen
database-id
8728


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Antonius Hendrik Claassen     (Man)
Leeftijd :29
Burgerlijke Status: Gehuwd met Maatje Verijzer
Adres :Kolvenierstraat 25
Vlissingen
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Korps Mariniers
Rang :Marinier 1e klasse
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 11-11-1913Plaats:Amsterdam
Overlijdensdatum :27-02-1942    Plaats:Javazee a/b Hr.Ms. De Ruyter
Getorpedeerd door de Japanse kruiser Haguro.
Begraven:Zeemansgraf
Grafnummer:HMR 10--0
Monument:
  • Gedenkboek 38.                                                                                         
  • Marinemonument, "Hr.Ms. De Ruyter", Middenweg, Den Helder, op de plaquette wordt de naam vermeld.                                                                                   
  • Karel Doorman-monument, Nederlands Ereveld Kembang Kuning, Jalan Makam Kembang Kuning I Atas, Surabaya, op een van de plaquettes wordt de naam vermeld.
  • Herdenkingsplaquette, Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen, in de kapel bevindt zich de plaquette, is voor hen die een zeemansgraf vonden in het Verre Oosten tussen dec 41 - aug 45.
Persoonlijk verhaal : Antonius Hendrik Claassen

Antonius Hendrik is in 1913 geboren in Amsterdam. In 1938 trouwde hij in Vlissingen met Maatje Verijzer. In 1939 werd hun dochter Antonia geboren. Maatje kreeg nog twee kinderen maar deze hebben de achternaam Verijzer gekregen. Hendrik kwam in 1942 om tijdens de slag in de Javazee. Hij was opvarende van het schip Hr. Ms. de Ruyter.

Op 1 december 2002 werden beide kruisers (de Ruyter en Java) teruggevonden in de Javazee, bij het eiland Bawean.  Een internationale groep duikers die op zoek was naar HMS Exeter stuitte op Hr.Ms. De Ruyter tijdens een zoektocht met sonar. Het schip lag  op circa 69 meter diepte, met een kleine slagzij naar stuurboord.

 
Plaquette afkomstig van het wrak

Duikers wisten te bevestigen dat het inderdaad om de De Ruyter ging. De ontdekking kreeg buiten duikkringen weinig aandacht, maar haalde in 2004 nogmaals het nieuws toen uit de De Ruyter en de Java vier scheepsbellen werden gestolen en te koop werden aangeboden. De Koninklijke Marine is weer eigenaar van de scheepsbellen. Een van de bellen is in Soerabaja geplaatst op het Karel Doorman monument. Twee bellen zijn in Den Helder, in het Marinemuseum en in het Commandementsgebouw 'De Admiraliteit', en de vierde bel is uitgeleend aan de Kloosterkerk in Den Haag. Ook is een plaquette opgedoken van het wrak, met de belofte van Michiel de Ruyter uit 1641 (op de plaquette staat 1640).

Op 15 november 2016 werd door de Nederlandse overheid bekendgemaakt dat het wrak verdwenen is van de oorspronkelijke vindplaats. Aangenomen wordt dat het wrak door een Aziatisch bergingsbedrijf is geruimd om het schrootijzer te verkopen.                      Bron: Wikipedia.org

 

 

Slag om de Javazee

De Slag om de Javazee

Tijdens de eerste- en tweede slag in de Javazee probeerden de geallieerde legers tevergeefs een landing van de Japanse invasievloot op Java tegen te gaan. Het was de laatste grootste slag die de Japanners in de wateren rond Nederlands Oost-Indië voerden voordat zij de heerschappij over geheel Oost-Azië verkregen. Het verlies van de schepen en hun bemanning maakte tevens een einde aan de zelfstandig opererende oppervlaktevloot van de Koninklijke Marine voor de duur van de oorlog.

De eerste slag

In de eerste slag die plaatsvond op 27 en 28 februari probeerde een eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman een Japanse invasievloot met troepen voor de aanval op Java te stoppen. Zijn Combined Striking Force, bestond uit 14 Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische marineschepen die in de wateren van Nederlands-Indië opereerden, vooral kruisers en torpedobootjagers. Nederland verloor bij deze slag de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java en de jager Hr. Ms. Kortenaer en ruim 1.000 opvarenden, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman. De totale slag kostte 2.300 marinemannen het leven.

De tweede slag

De tweede slag vond plaats op 1 maart. Een aantal schepen die tijdens de eerste slag beschadigd waren werden op deze dag door de Japanners tot zinken gebracht. De      Hr.Ms Java werd op 27 februari omstreeks 23.20 aan de stuurboordzijde getroffen door een torpedo van de Japanse kruiser "Nachi". De torpedo zorgde voor een explosie in de achtermunitiebergplaats waardoor het achterschip afbrak. De machinekamer liep vol. Het schip maakte slagzij en zonk binnen een kwartier. Ondanks het feit dat een aantal mannen werd gered gingen naar alle waarschijnlijkheid 518 opvarende met het schip ten onder. In 1960 is een ondiepwater mijnenveger vernoemd naar de commandant van het schip kapitein ter zee Ph. B.M. van Straelen.

Zeeuwse verliezen in de aanloop naar de Slag

Niet alleen tijdens de Slag om de Javazee kwamen Zeeuwen om het leven. In de aanloop naar deze slag kwam ook al een aantal mannen om door luchtaanvallen van de Japanners.  

De uit Biggekerke afkomstige matroos Anthonie de Moor kwam op 11 februari 1942 om het leven. Hij sneuvelde aan boord van Hr.Ms. Prins van Oranje die ten zuidoosten van Poeloe Boenjoe tot zinken werd gebracht.

Op 17 februari, 10 dagen voor de Slag,  kwamen ook al diverse Zeeuwen in de Javazee om het leven. De "Van Nes" een torpedobootjager, die het troepentransport schip "Sloet van de Beele" begeleidde op haar reis van Billiton naar Java, werd door Japanse vliegtuigen geraakt. Nadat het in tweeën brak zonk het naar de bodem van de Javazee. Ook de Sloet van de Beele werd tot zinken gebracht.

Bronnen
O.G.S.; Traces of War; S.I.B.(Min v Defensie);

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id