Vliegtuigcrashes
Vliegtuigcrashes
Avro - Lancaster III EE116
Waarde (Dorpsstraat)

Kaart: Crash locatie bij benadering
Regio:Zuid-Beveland
Locatie:Waarde (Dorpsstraat)
Crashdatum:11-04-1944
Functie: Bommenwerper
Toestel:Avro-Lancaster III
Markering: EE116
Unit/Sqdn:619 Sqdn
Piloot: Moore, H.J 
Basis: Coningsby Lincolnshire
Missie:Rangeer terrein Aken
Oorzaak: Crash/Neergeschoten
Reden:Flak/Luchtafweer
Afbeelding van een Lancaster III | bron: wikipedia

Slachtoffers
KIA5MIA 0WIA 0UNK0
EVD 0ESC 0POW 2Safe 0
Meer informatie
Oorzaak : Aangeschoten bij Rilland
Opmerkingen : om 20.40 opgestegen
Info : 2 POW (Jones en Moore) en 5 KIA

Bemanning
IDNaamRangRolmil_idState
5386Moore, H.J-1Flight LuitenantPiloot POW
5387Jones, T.A.-1Flight Sergeant  POW
5388Giddings, Robert Gifford24Sergeant 966851KIA
5389Wood, Peter Michael22Flight Officer 135679KIA
5390Butler, Peter Ross20Flight Officer 39994KIA
5391Lang, H.G.19Sergeant 1892373KIA
5392Shearsby, Henry Frederick30Sergeant 1809160KIA
Beschrijving Crash
De lancaster werd op de terugweg van een missie op Aken In de nacht van 11 op 12 april 1944 aangeschoten door in West-Brabant ( afkomstig van de basis Woensdrecht) opgestelde Flak. 5 van de bemanningsleden sprongen ter hoogte van Rilland uit het toestel. Ondanks dat de bemanningsleden het getroffen vliegtuig tijdig hadden verlaten werden ze door de sterke wind richting Westerschelde gedreven. Alle 5 verdronken. Nadat ze later aanspoelden werden zij op de tijdelijke militaire begraafplaats aan de Wouwschestraatweg te Bergen op Zoom ter aarde besteld. Na de oorlog werden hun stoffelijke resten overgebracht naar de militaire begraafplaatsen. De Piloot, Moore en de Marconist Jones sprongen later. Jones werd door een Belgische visserboot opgepikt en aan land gebracht. Nadat hij bij een boerderij had overnacht gaf hij zich de volgende morgen over aan de Duitsers. Piloot Moore kwam aan zijn parachute in een boom terecht en werd daar gewond aan armen en benen door de Duitsers aangehouden. Jones en Moore werden vervoerd naar Stalag Luft III in Sagan, Silezië.

De lancaster zelf crashte nabij de kerk op een aantal huizen, Vier woonhuizen vlogen in brand en tal van andere woningen werden beschadigd hierbij raakten nog 3 personen gewond en vielen er 3 dodelijke slachtoffers:
Maria Maas, M.J. Blauwkamer, A.A. van de VreedeHoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id