Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Tijdlijn onderwerp informatie
Elziena door Duits vliegtuig gebombardeerd
database-id
110

Elziena door Duits vliegtuig gebombardeerd

Op 19 februari vertrok de Elziena van rederij J.Pattje uit Sappermeer vanuit Vlissingen naar Ooltgensplaat om vandaaraf met een lading uien naar het Schotse Leith te varen. Het was de eerste tocht die onder leiding van de 22 jarige kapitein Hindrik Uuldriks werd gemaakt. Uuldriks was  op 30 maart 1917 in Scheemda geboren. Naast de Kapitein waren 4 bemanningsleden aan boord. Een van hen was de in Oost- en West Souburg geboren machinist Laurens (Lou) van Molenbroek. 

Hoewel Nederland in maart 1940 nog neutraal was en nog niet deelnam aan de oorlog was het gevaarlijk om over de Noordzee te varen. Duitsland en Engeland waren al met elkaar in oorlog. Een aantal schepen was al vermist of verloren gegaan. In de media bleek duidelijk dat daarbij niet altijd goed gekeken werd of het schip onder de vlag van een tegenstander voer.

Zeker als de bestemming het Verenigd Koningkrijk was was het varen niet zonder risico. Om het risico op een aanval te verminderen was het schip volgens de aanwijzigeng in de leidraad beschilderd. Het schip was zwart geschilderd en op een aantal plaatsen was nadrukkelijk de Nederlandse vlag zichtbaar. Op de boeg en het stuurhuis was duidelijk de vlag te zien en op het stuurhuis stond duidelijk HOLLAND geschilderd. Op de deklast was de vlag echter niet zichtbaar. Mogelijk dat dit de oorzaak was dat een Duits vliegtuig hen in de avond van 2 maart 1940 beschoot en bombardeerde. 

Op deze heldere avond werd het schip plots onder vuur genomen door een vliegtuig. De deklast en het achterschip werden door de kogels geraakt. Terwijl het vliegtuig doorvloog om iets verderop te keren gaf kapitein Uuldriks het bevel aan Molenbroek en stuurman Dinkelman om de reddingssloep overboord te zetten. Terwijl men hiermee bezig was wierp het inmiddels gedraaide vliegtuig twee bommen af. Een trof het stuurhuis en doodde daarbij de jonge kapitein.

Terwijl machinist Molenbroek en Stuurman Dinkelman bezig waren de reddingssloep te water te laten wierp het toestel een 3e bom. Hierbij werde Lou dodelijk getroffen.  De 3e bom had ook de reddingsloep vernield. Gelukkig had Kok Marinus de Jager een vlot weten te vinden waarop stuurman Dinkelman en de gewonde matroos Hendriks van het schip af konden.

Terwijl de brandende Elziena eerst kapseisde en vervolgens zonk vuurde de mannen 3 reddingspijlen af in de hoop dat deze door een schip gezien zouden worden. Het duurde echter meer dan 36 uur voordat ze door een voorbij komend schip werden ontdekt en gered. De Deense schoener 'Sine' pikte hen op en bracht hen te Blyth aan land.

Het verhaal is terug te vinden in de Neuzensche Courant van 6 maart 1940 
Indicatieve locatie op de kaart
Burgerslachtoffers
IDnaamNatGeb.pltsGeb.datOvl.pltsOvl.datGLVT
8763 L. van MOOLENBROEKOost- en West-Souburg13-11-1916Noordzee a/b ms Elziena 02-03-1940 23  
In totaal 1 burgers gevonden

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id