Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Tijdlijn onderwerp informatie
ss Pavon beschoten door Duitse duikbommenwerper
database-id
112

ss Pavon beschoten door Duitse duikbommenwerper

Op het schip SS Pavon waren twee Zeeuwen aanwezig die de beschieting door een Duitse vliegtuig niet hebben overleeft.  Het waren de twee dienstplichtige soldaten, Alouisius Bogaart, geboren op 2 november 1919 te Hontenisse. Alouisius woonde op de Eeck, Walsoorden, en Albertus Leenknecht, geboren op 19 juni 1917 te Nijmegen.  Albert woonde op Terhole ter hoogte van “Rustwat”.

Omdat Hitler geen boodschap heeft aan de Nederlandse neutraliteit, trekt het Duitse leger de grens over, dropt parachutisten over ons land en doorbreekt op 13  mei 1940 de Grebbeline. ( Slag om de Grebbeberg, Rhenen.) Met het bombardement op Rotterdam één dag later, op 14 mei 1940, en het dreigen om met de stad Utrecht hetzelfde te doen, wordt de capitulatie van Nederland afgedwongen. In Zeeland wordt nog tot 18 mei weerstand geboden om de Duitse opmars te vertragen waardoor Franse troepen zich veilig kunnen terugtrekken.

Op 14 mei vallen de Duitsers de Bathstelling aan waarvan Alouis en Albert deel uitmaken. Een aantal gedemoraliseerde Nederlandse militairen verlaten de stelling waardoor er gaten vallen in de verdediging. De Duitsers kunnen hierdoor eenvoudig door de stelling breken.

Door militaire ontwikkelingen elders in Zeeland is verdere verdediging zinloos. De Commandant Zeeland besluit de overgebleven gedemoraliseerde troepen te verzamelen in Duinkerken, de enige uitweg.

De Fransen worden overvallen door de meer dan 2000 Nederlandse soldaten die plotseling verzorging en onderdak nodig hebben. Men zit niet te wachten op een samenraapsel waaronder een groot aantal militairen van de op drift geraakte Peeldivisie,  waarvan het land gecapituleerd is, terwijl ze zelf in oorlog zijn met Duitsland.  In Duinkerken wordt de plaatselijk verouderde Jean Bart kazerne beschikbaar gesteld.  De commandant  van de Jean Bart kazerne wil de Hollandse militairen zo snel mogelijk kwijt en ze naar Le Havre of Cherbourgh laten overbrengen’

Een vrachtschip, de Pavon dat al gevorderd is voor een oorlogstransport, moet de militairen evacueren.

In de ochtend van 20 mei 1940 worden er ongeveer 1.200 militairen van de Jean Barth kazerne afgemarcheerd naar de haven van Duinkerken om ingescheept te worden in de Pavon. Toen het schip klaar leek om te vertrekken worden er nog eens ruim 200 soldaten ingeladen totdat alle beschikbare ruimte volgepropt is met militairen.  Daarna  blijft het schip nog een halve dag liggen omdat de sluizen onklaar blijken te zijn. Om half tien ’s avonds kan het schip bij gunstig tij vertrekken.

Een half uur na de afvaart van de Pavon laat de piloot van een Duits verkenningsvliegtuig  weten dat het schip is opgemerkt. Zeer waarschijnlijk werd de troepenverplaatsing eerder die dag al waargenomen. Duitse Stuka’s      ( Sturzkampfflugzeug) voeren meerdere aanvallen uit op het schip dat zich niet kan verdedigen. Om 23.45 uur treft een Duitse duikbommenwerper het schip midscheeps. De bom boort zich tot in het onderruim en explodeert. De tussenluiken van het middenruim slaan uiteen waarbij de opgeslagen kapokbalen in brand vliegen. In de paniek die ontstaat springt een groot aantal militairen overboord.  Vervolgens verandert de Pavon in een drijvend, brandend wrak.

Na het bombardement zet de gezagvoerder het schip aan de grond ter hoogte van Les Hemmes. Gewonden kunnen van boord worden getakeld. Overlevenden redden zich op toegeschoten reddingsboten of hebben zich laten zakken langs touwen van het twaalf meter hoge schip.

Ruim vijftig opvarenden die in de ruimen van het schip bijeen gepropt zitten komen om in de vlammenzee. Een aantal soldaten verdrinkt. Achtendertig slachtoffers worden niet geïdentificeerd.

Aan de gevel van de kerk in Les Hemmes is door Nederlandse militairen die het bombardement overleefden, een plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan hun gestorven kameraden.

Op 21 april 2005 werd een monument onthuld op het Militair ereveld de Grebbeberg te Rhenen. Het gedenkteken is bedoeld ter nagedachtenis aan 138 militairen die in de meidagen van 1940 sneuvelden waarvan geen graflocatie aanwijsbaar is. De namen van Alouis Bogaart en van Albert Leenknecht worden er ook vermeld.

Bron: Ad Franken-"Herinner U de Namen".

 Indicatieve locatie op de kaart
Militairen
IDNaamNatRangPlaceDateGLSBIO
Nederlands Leger
7287 A. BOGAARTDienstplichtig Soldaat Oye la Plage 21-05-1940 20  
7288 A. LEENKNEGTDienstplichtig Soldaat Oye la Plage 21-05-1940 22  
In totaal 2 militairen gevonden

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id