Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Tijdlijn onderwerp informatie
Operatie Infatuate
database-id
19

Operatie Infatuate

Operatie Infatuate was de beslissende slag om het eiland Walcheren tijdens de slag om de Schelde. Als walcheren bevrijdt was lag de toegang tot Antwerpen open. Via de ongeschonden in handen gevallen haven konden de geallieerden de logistieke problemen die de opmars bijna tot stilstand had gebracht oplossen.

De acties startte met een aanval via de Sloedam op het Oostelijk gedeelte van Walcheren. Hiermee moest de aandacht van de Duitsers naar het Oosten worden verplaatst voordat in de vroege morgen van 1 november landen aan de Zuidkant (Vlissingen) en de westkant (bij Westkapelle) zouden plaatsvinden. 

De Duitse verdediging wist de Canadezen op de Sloedam vast te houden zodat dit deel van het plan niet slaagde. De landingen op Westkapelle en Vlissingen gingen ondanks aanzienlijke verliezen wel voorspoedig. Nadat de troepen geland waren en een basis konden vormen begon het oprollen van de Duitse verdediging. Bij Vlissingen en de Sloedam duurde het tot 4 november voordat de slag gewonnen was, maar daarna werd snel de een na de andere plaats overwonnen. 

Op 8 november gaf de Duitse Generaal Dasser zich over en een aantal weken later kon de haven van Antwerpen in gebruik worden genomen. De Duitsers probeerde later met een offensief de haven weer in bezit te krijgen. Dit offensief dat bekend staat als het Ardennenoffensief kon door de geallieerden worden gestopt. Tijdens operatie Infatuate verloren een onbekend aantal militairen en burgers het leven.

 Indicatieve locatie op de kaart

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id