In onze database proberen we alle slachtoffers van oorlogsgeweld in Zeeland een plaats te geven. Het basis criterium voor opname in de database is het feit dat een persoon geboren, woonachtig of overleden is in Zeeland. Ook personen waarbij dit niet het geval is maar toch een band hebben met Zeeland kunnen in de database worden opgenomen. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland probeert op deze manier om 'alle' Zeeuwse oorlogsslachtoffers boven water te krijgen. Onze vrijwilligers maken hiervoor gebruik van diverse archieven maar zijn ook afhankelijk van de gegevens die door bezoekers van de site worden aangeleverd. 

Ontstaan van de Database

Aan de basis van deze database staan een inventarisaties van oorlogsslachtoffers die door verschillene personen zijn gemaakt. Wij hebben de aan ons beschikbaar gestelde gegevens gerelateerd en geactualiseerd. Niet alle bronnen zijn even volledig en actueel. Daarom worden deze basis gegevens door onze vrijwilligers op basis van onderzoek en reacties bijwerkt. 

Onze database is nog steeds niet volledig. Er zitten nog steeds behoorlijke gaten in de vulling. Daarom hopen we dat u opmerkingen, aanvullingen en tips aan ons wilt doorgeven. We proberen  om ieder persoon in de database een 'gezicht' te geven. Dat kan bijvoorbeeld via het toevoegen van een bidprentje, een oude foto, een krantenartikel, een foto van een graf of via een verhaal. Ervaart u problemen met het gebruik van de database, of vindt u dat er informatie ontbreekt of niet juist is dan zouden we dat graag van u horen. Uw opmerkingen en/of aanvullingen kunt u aan onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  zenden.

   foto_bopz

 

Opmerkingen bij het gebruik

We koppelen een persoon aan een gemeente. Dat levert wel eens problemen op. Een op zijn werk bij de Schelde gedode burger die in Westkapelle woonachtig was zal bij een selectie bij twee gemeenten tevoorschijn komen. Bij het toekennen van deze gekoppelde gemeenten hanteren we voor burgerslachtoffers onderstaande zoekvolgorde:

  • Woonplaats, 
  • Plaats overlijden,
  • Geboorteplaats

We proberen hierbij zoveel mogelijk de plaats en datum aan te houden die in archiefstukken (aktes) staan vermeld. Indien gegevens elkaar tegenspreken dan wordt dit zoveel mogelijk vermeld. Bij militairen bepalen we de overlijdensgemeente aan de hand van de de plaats waar de militair dodelijk gewond raakte of waar de actie plaats vond. 

Plaats overlijden

Voor burgers geldt de plaats die in de overlijdensakte wordt genoemd als overlijdensplaats. Als een persoon nog naar een ziekenhuis is vervoerd kan dit afwijken van de plaats waar de "dodelijke" verwonding werd opgelopen. Als deze plaats bekend is wordt deze plaats overigens wel in het opmerkingen veld bij deze persoon genoemd

Voorbehoud

In het museum archief liggen vele foto's en replica's waarbij de herkomst niet altijd even duidelijk is. Het is vaak niet te achterhalen wat de oorspronkelijke bron van een afbeelding of verhaal is. Mocht u vinden dat de informatie verkeerd staat vermeld of aanvullende informatie voor ons hebben dan horen we dat graag van u zodat we de database hierop aan kunnen passen.