Zoek mee naar informatie over slachtoffers

We zouden het fijn vinden als je ons helpt met het vullen van onze database. Dat kan door zelf op zoek te gaan naar informatie over de slachtoffers via een bezoek aan een archief of door te speuren op het Internet. Er komen steeds meer bronnen bij die via het Internet te benaderen zijn. Het speuren is verslavend, soms frustrerend maar geeft uiteindelijk veel voldoening. Door de juiste zoekvragen te stellen kan je informatie over de personen en gebeurtenissen achterhalen waarmee jij helpt om onze database te vullen. Hoe vollediger de database is hoe beter we deze kunnen gebruiken om verbanden te leggen. 

Methoden om te speuren

1. Kijk of je slachtoffer al voorkomt in onze database.

 • Open het Zoek scherm;
 • Vul een (gedeelte van) de naam in. Let op: We hanteren bij vrouwen de meisjesnaam;
 • Klik op het database-id om het detailvenster te tonen;
 • Bekijk welke informatie al bekend is over dit slachtoffer.

2. Zoek in een andere databases naar aanvullingen, bijvoorbeeld beroepen en gebeurtenisdata.

3. Zoek in krantenbanken naar informatie over gebeurtenissen.

 • Een goed startpunt is de site www.delpher.nl;
 • Voer de naam van de persoon of gebeurtenis in waarnaar je op zoek bent;
 • Zoek in externe krantenbanken in de 20e eeuw;
 • Kijk of je een artikel of advertentie met de gezochte informatie vindt;
 • Je kan natuurlijk ook in een ander krantenarchief zoeken zoals de krantenbankzeeland of in een buitenlands archief zoals Trove

4. Vraag het je vader, moeder, opa of oma of aan iemand anders die de oorlog heeft meegemaakt.

 • Mensen die de oorlog hebben meegemaakt kunnen je vaak veel vertellen over bepaalde gebeurtenissen. Die informatie is niet altijd 100% nauwkeurig maar wel heel waardevol. In een boek staan vaak kille feiten en lang niet altijd hoe iemand iets heeft beleefd. Een ander kan het makkelijk anders hebben ervaren maar dat is niet van belang bij mondelinge bronnen.
 • Je kan ook meerdere mensen interviewen om zo een rode draad te achterhalen. Gebruik de opname functie van je telefoon en laat mensen hun versie van het verhaal vertellen.
 • Probeer niet te sturen maar probeer wel dóór te vragen. "Was je erzelf bij.", "Heeft iemand je dit verhaal verteld?", "Weet je nog hoe dat voelde?"
 • Na afloop werk je zo'n interview uit naar een tekst.
 • Deze verhalen bieden vaak een prachtige kapstok voor vervolgonderzoek.

5. Zoek op steekwoorden

 • Je kan gebruik maken van de zoekfunctie in je browser.
 • Als je geavanceerde zoekopties gebruikt in Google kan je heel snel en gericht informatie zoeken.
 • Of ga naar books.google om direct in boeken te zoeken.

Aandachtspunten

Van een aantal oorlogsslachtoffers zijn de overlijdenspapieren pas veel later in Nederland ingevoerd. We hebben van een aantal personen die in een kamp zijn gestorven overlijdensaktes gevonden die vele jaren later zijn gemaakt. Ook zit er soms nog geheimhouding op gegevens. Toen de basis van onze database is gelegd waren veel bronnen nog niet gedigitaliseerd of rustte er nog geheimhouding op. Ook waren lang niet alle gegevens bekend van militairen die zijn omgekomen. Het was niet ongebruikelijk dat eenheden andere eenheden aanvulden. Daarom was het vroeger lastig om terug te vinden waar een militair nu toe behoorde. Het komt jammer genoeg nog steeds voor dat bij militaire slachtoffers in onze database een foute eenheid of nationaliteit staat vermeld. Omdat veel websites hun bronnen van een centrale plek halen worden fouten snel gedupliceerd. Probeer om die reden (als het mogelijk is) meerdere onafhankelijke bronnen te gebruiken.

Bronnen vastleggen

Als je informatie hebt gevonden over een slachtoffer of over een gebeurtenis dan is het belangrijk om de bron vast te leggen. Bij onderzoek is het belangrijk om deze informatie vast te leggen zodat een ander kan achterhalen waar de informatie vandaan komt.  Als je verhalen uit overlevering hebt dan is het soms lastig om die bron te benoemen. Als je geen bron kan achterhalen dan is het voldoende om aan te geven van wie je het verhaal voor het eerst hebt gehoord. Dat kan bijvoorbeeld door in een document de url's te knippen en te plakken. Daar zijn zelfs handige plugins voor je browser voor gemaakt. 

Geef je informatie aan ons door

Stuur de informatie die je hebt gevonden door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geeft hierbij zoveel mogelijk informatie door waarmee wij e.e.a. kunnen controleren. Wij voegen de informatie na controle toe aan onze database. Als je foto's, bidprentjes of aanvullende documenten hebt, dan ontvangen we die ook graag van je. We geven hiermee de slachtoffers een gezicht.